≫ 

Rusi našli način da "ažuriraju" Sputnjik V da bude efikasan i protiv budućih sojeva korona virusa

Prema rečima Aleksandar Gintsburga, koji vodi tim koji stoji iza formule, to je ista tehnologija koja je korišćena i za razvoj vakcine Sputnjik V

  • 7
Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

Ruski istraživači predstavili su novu platformu genetskog inženjeringa za koju kažu da će omogućiti da vakcina protiv korone, koja se proizvodi u ovoj državi, u roku od 48 sati bude prilagođena protiv bilo koje buduće verzije ovog virusa.

Aleksandar Gintsburg, koji vodi tim koji stoji iza formule, rekao je u petak za RIA Novosti da su njegovi naučnici iz moskovskog Instituta Gamaleja usavršili način brzog ažuriranja vakcine Sputnik V, ukoliko se pojave nove varijante virusa otporne na vakcine.

Prema njegovim rečima to je ista tehnologija, zasnovana na anderovirusnim vektorima, koja je korišćena i za razvoj vakcine Sputnjik V.

- Nova sekvenca, zasnovana na mutiranoj verziji spajk proteina virusa može se spojiti doslovno za jedan dan, a već sledećeg dana može se ubaciti u prethodno korišćeni vektor - kazao je on i dodao da se potom kontrukcijom genetskog inženjeringa može koristiti kao vakcina.

To bi omogućilo da se vakcina "ažurira" kako bi mogla da se bori protiv sojeva koji bi se pojavili u budućnosti.

- Pod uslovom da daje istu zaštitu protiv novog soja, kao i original, mogla bi odmah da započne i masovna proizvodnja - rekao je on.

Ipak, nejasno je koliko dugo bi bilo koja modifikovana formula trebalo da bude testirana, pre nego bude dostupna za široku upotrebu. Prema rečima stručnjaka, u toku su razgovori o tome da li bi trebalo sprovesti sve standardne faze ispitivanja.

- Postoje i neki lekovi koji su testirani na samo 100 ljudi - rekao je Gintsburg, prenosi RT.

Koliko je trenutno poznato Sputnjik V štiti od svih poznatih sojeva korona virusa. U poslednjih nekoliko meseci, širom sveta otkriven je niz mutiranih verzija virusa, što je izazvalo strah i sumnju u efikasnost postojećih vakcina.

Recimo, u januaru je uzet uzorak Ruskinje koja se pet meseci borila protiv korona virusa, a u njemu je pronađeno najmanje 18 različitih mutacija.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA