Da li je moguća zaraza koronom posle vakcine? Srpska doktorka dala nedvosmislen odgovor

Rezultate testova na korona virus uporedila sa laboratorijskim nalazima

  • 7
SAJAM VAKCINACIJA ASTRA ZENEKA

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Odgovore na nove nedoumice u vezi sa korona virusom na Tviteru je dala pulmolog Slavica Plavšić. Ona je dala mišljenje o pitanjima u vezi sa antigenskim testom, PCR testom, vakcinacijom i simptomima zaraze.

Na pitanje da li antigenski i/ili PCR mogu biti lažno pozitivni dala je sledeći odgovor:

- Ne, ne mogu! Ako su pozitivni, naročito PCR, onda je osoba zaražena. Ako je antigenski test negativan, a osoba ima simptome, onda se radi PCR. Oba ova testa mogu biti "lažno negativna", ako se test ne uradi pravilno, ili na vreme. Prerano, ili prekasno kada se bacili ne nalaze u sluzokoži grla i nosa. Slična je situacija sa mnogim laboratorijskim nalazima. Ako su dobri, to nije dokaz da je čovek zdrav. Ali, ako su jako loši, onda je osoba sigurno bolesna.

 

Da li je moguće da antigenski test bude pozitivan zbog primljene vakcine?

- Pitanje koje se često ponavlja. Odgovor glasi - NE! Nije moguće. Ako se desi da pacijent posle vakcine ima povišenu temperaturu ili druge tegobe koje traju duže od dva dana, ili se jave 6-7 dana ili više, to nisu postvakcinalne reakcije! To je onda Kovid-19 i to znači da se osoba inficirala pre primanja vakcine. Dakle, bolest bi se svakako razvila i da osoba nije primila vakcinu. Ako se radi o prvoj dozi vakcine, ona nema nikakav uticaj na tok bolesti. Ako se simptomi jave odmah nakon revakcinacije, znači da se inficiranje desilo u periodu između dve doze vakcine. Tada već kreće razvoj antitela koja mogu pomoći da forma bolesti bude blaža.

 

Dr Plavšić naglašava da je moguće zaražavanje i posle druge doze vakcine, jer nijedna vakcina ne štiti 100% posto, već je taj procenat 75-95 posto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 011 PS

    4. april 2021 | 23:04

    Evo, ja znam za jedan slučaj. Čovek je primio vakcinu i revakcinisao se i posle toga završio u Areni zbog korone. Sad je već izašao i dobro mu je. I šta sad...

  • V

    4. april 2021 | 22:12

    Postalo je mnogo komplikovan

  • MocniVocni

    5. april 2021 | 06:30

    Ja i supruga, posle Sinopharma. Ja 30 dana od re-vakcine, supruga 35 dana od druge doze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA