Da li koncept smanjenja štete može da doprinese u smanjenju broja pušača?

“Potrebna nam je nova regulativa koja jasno pravi razliku između duvanskih proizvoda koji sagorevaju duvan i nesagorevajućih proizvoda. Svetska zdravstvena organizacija bi, kroz koncept smanjenja štete, pušačima mogla da pruži priliku da ostave cigarete”, zaključeno je na panelu „FCTC COP9: Kuda dalje za potvrdu koncepta smanjenja štete“

  • 0
FCTC COP9 Foto: Printscreen

U susret Devetoj Konferenciji potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana (COP 9) Svetske zdravstvene organizacije, na onlajn vebinaru „FCTC COP9: Kako doći do koncepta smanjenja štete“, učesnici su govorili o merama koje mogu biti preduzete kako bi koncept smanjenja štete od duvana bio prihvaćen širom sveta.

- Moje uverenje je da se na neki način vodi rat protiv nikotina, koji dolazi od različitih institucija - rekao je Hari Šapiro, vodeći britanski autor na temu globalnog koncepta smanjenja štete. On dodaje da Svetska zdravstvena organizacija prepoznaje značaj koncepta smanjenja štete kada su u pitanju lečenje pojedinih oblika bolesti zavisnosti ili prevencija širenja virusa HIV ali se, kako kaže, čini da ovaj koncept „ne vide i kao način kontrole duvana“.

- Najvažnije kod koncepta smanjenja štete, kada je pušenje cigareta u pitanju, jeste prilika koju taj koncept pruža, i to je prilika koja može da pomogne pušačima da prestanu da puše - kaže Šapiro i dodaje da, ukoliko je potrebna podrška u borbi za zaštitu javnog zdravlja, onda bi tehnologija, potrošači i javni sektor mogli da učine nešto po tom pitanju.

Šapiro ističe da su svi proizvodi koji predstavljaju alternativu pušenju cigareta napravili promenu na tržištu, kao i da su svi nikotinski proizvodi koji ne sagorevaju duvan „dali SZO šansu da se odmakne od dosadašnje politike koja nije dala uspeha“.

FCTC COP9 Foto: Printscreen

- Mislim da nam je potrebna regulativa koja jasno razdvaja sagorevajuće proizvode od proizvoda koji ne sagorevaju duvan“, zaključuje Šapiro i podvlači da postojeći zakoni „više nemaju smisla.

Piter Beket, konsultant i ekspert za regulativu Evropske unije podsetio je da su sve evropske zemlje potpisnice Okvirne konvencije za kontrolu duvana FCTC (Framework Convention on Tobacco Control - FCTC)  koji ima cilj da uspostavi standarde u ovoj oblasti.

- Kontrola duvana takođe uključuje strategije smanjenja štete i to znači da strategija treba da se koristi kako bi se smanjilo štetno izlaganje duvanskom dimu - rekao je Beket.

Svetska zdravstvena organizacija 2005. godine razvila je Okvirnu konvenciju za kontrolu duvana sa ciljem da isporuči smernice lokalnoj regulativi u vezi sa upotrebom duvana. Od tada, predstavnici se sastaju svake dve godine kako bi razgovarali o načinima na koji bi se FCTC, ili njegova primena, mogu poboljšati. Ovaj sastanak se naziva Konferenciji potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana (COP - Conference of Parties), i trebalo bi da se deveti put po redu održi u novembru 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA