• 0

Da li koncept smanjenja štete može da doprinese u smanjenju broja pušača?

“Potrebna nam je nova regulativa koja jasno pravi razliku između duvanskih proizvoda koji sagorevaju duvan i nesagorevajućih proizvoda. Svetska zdravstvena organizacija bi, kroz koncept smanjenja štete, pušačima mogla da pruži priliku da ostave cigarete”, zaključeno je na panelu „FCTC COP9: Kuda dalje za potvrdu koncepta smanjenja štete“

  • 0
FCTC COP9

Foto: Printscreen

U susret Devetoj Konferenciji potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana (COP 9) Svetske zdravstvene organizacije, na onlajn vebinaru „FCTC COP9: Kako doći do koncepta smanjenja štete“, učesnici su govorili o merama koje mogu biti preduzete kako bi koncept smanjenja štete od duvana bio prihvaćen širom sveta.

- Moje uverenje je da se na neki način vodi rat protiv nikotina, koji dolazi od različitih institucija - rekao je Hari Šapiro, vodeći britanski autor na temu globalnog koncepta smanjenja štete. On dodaje da Svetska zdravstvena organizacija prepoznaje značaj koncepta smanjenja štete kada su u pitanju lečenje pojedinih oblika bolesti zavisnosti ili prevencija širenja virusa HIV ali se, kako kaže, čini da ovaj koncept „ne vide i kao način kontrole duvana“.

- Najvažnije kod koncepta smanjenja štete, kada je pušenje cigareta u pitanju, jeste prilika koju taj koncept pruža, i to je prilika koja može da pomogne pušačima da prestanu da puše - kaže Šapiro i dodaje da, ukoliko je potrebna podrška u borbi za zaštitu javnog zdravlja, onda bi tehnologija, potrošači i javni sektor mogli da učine nešto po tom pitanju.

Šapiro ističe da su svi proizvodi koji predstavljaju alternativu pušenju cigareta napravili promenu na tržištu, kao i da su svi nikotinski proizvodi koji ne sagorevaju duvan „dali SZO šansu da se odmakne od dosadašnje politike koja nije dala uspeha“.

FCTC COP9

Foto: Printscreen

- Mislim da nam je potrebna regulativa koja jasno razdvaja sagorevajuće proizvode od proizvoda koji ne sagorevaju duvan“, zaključuje Šapiro i podvlači da postojeći zakoni „više nemaju smisla.

Piter Beket, konsultant i ekspert za regulativu Evropske unije podsetio je da su sve evropske zemlje potpisnice Okvirne konvencije za kontrolu duvana FCTC (Framework Convention on Tobacco Control - FCTC)  koji ima cilj da uspostavi standarde u ovoj oblasti.

- Kontrola duvana takođe uključuje strategije smanjenja štete i to znači da strategija treba da se koristi kako bi se smanjilo štetno izlaganje duvanskom dimu - rekao je Beket.

Svetska zdravstvena organizacija 2005. godine razvila je Okvirnu konvenciju za kontrolu duvana sa ciljem da isporuči smernice lokalnoj regulativi u vezi sa upotrebom duvana. Od tada, predstavnici se sastaju svake dve godine kako bi razgovarali o načinima na koji bi se FCTC, ili njegova primena, mogu poboljšati. Ovaj sastanak se naziva Konferenciji potpisnica Okvirne konvencije za kontrolu duvana (COP - Conference of Parties), i trebalo bi da se deveti put po redu održi u novembru 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima