Zbog čega su žene ponekad osetljivije na mirise? Igra hormona utiče na receptore u nosu

Osetljivost na mirise ima veze sa određenim periodima u mesecu

  • 0
smrad devojka Foto: Freepik/nakaridore

Naučnici sa Jagelonskog medicinskog fakulteta u Krakovu objasnili su da je žensko telo u drugoj fazi menstrualnog ciklusa posebno osetljivo na mirise.

- U ovoj fazi žene su podložnije infekcijama, pa njihovo telo pokušava da izbegne stvari koje bi mogle da budu štetne - objasnili su istraživači i dodali da je, iako je njihova studija bila mala, većina ispitanika potvrdila da su razni mirisi odbojniji nego inače.

Studija je obuhvatila 93 žene u dobi od 18 do 45 godina.

Učesnice studije zamoljene su da zamisle sedam različitih "odvratnih" scenarija i ocene nivo odbojnosti nakon gledanja 20 fotografija. Isto su radile dok su bile u folikularnoj fazi (peti ili šesti dan ciklusa), a zatim ponovo u lutealnoj fazi (peti dan posle pozitivnog testa za ovulaciju ili 20. dana ciklusa ako rezultat testa za ovulaciju nije bio pozitivan).

Tokom druge polovine ciklusa (lutealna faza), kada progesteron suzbija imunološku funkciju, žene su više odbijale stvari poput prepunih vozova, sedenja pored nekoga sa podignutim rukama ili neprijatnim telesnim mirisima.

Istraživači su zaključili da su se žene u tom periodu zapravo gadile pomisli na bakterije. Otkriće je objavljeno u časopisu "Evolucija i ljudsko ponašanje", prenosi Metro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA