Da li trudnice i dojilje treba da se vakcinišu protiv korone: Ginekolog dao odgovor

Dr Radomir Aničić iz GAK Narodni front kaže da su trudnice ugrožena grupa, jer je trudnoća sama po sebi imunosupresivno stanje

  • 3
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Stavovi ko je ugrožena grupa i na koga kovid-19 može da ostavi veće posledice od početka pandemije korona virusa su se, nažalost, promenili. Iako je u početku ova bolest bila pretnja za starije ljude, sada nema zaštićenih, pa su u poslednje vreme česti slučajevi zaražene dece, ali i trudnica.

Dr Radomir Aničić iz GAK Narodni front kaže da su trudnice ugrožena grupa, jer je trudnoća sama po sebi imunosuprestivno stanje.

- Svaku trudnicu savetujemo, i kada nije pandemija, da povede računa da u prvom trimestru ne dobije, recimo, grip i da se pazi. I to može da ugrozi trudnoću ili dovede do spontanog pobačaja, dok su drugi i treći trimestar već stabilniji - objašnjava doktor.

Da li trudnice treba da se vakcinišu?

- Do pre tri četiri nedelje nismo imali zvaničan stav o trudnicama, ali pre četiri nedelje Međunarodno Udruženja ginekologa i opstetričara dalo je preporuku, koju je baziralo na osnovu ispitivanja 20.000 trudnica vakcinisanih u SAD, gde je došlo do zaključka da su nuspojave bile minorne i rekli su da je veći benefit vakcinacije nego da se trudnice ne vakcinišu - rekao je dr Aničić u gostovanju na TV Prva.

- Svaka trudnica može da ode na njihov sajt i pročita preporuku. Po njima, u prvom, drugom ili trećem trimestru trudnice mogu da se vakcinišu i, čak i ako porodilja doji može da se vakciniše, a takođe i žene koje planiraju trudnoću ili su u procesu VTO - dodao je dr Aničić.

On je, takođe, istakao da je vakcinacija dobrovoljna i da svaka trudnica treba da razmisli šta je najbolje za nju.

Kakva je terapija kod zaraženih trudnica?

Terapija kod trudnica zavisi od toga kakva je klinička slika, objasnio je dr Aničić.

- Ako je teška klinička slika, nekada se mora pristupiti hitnom carskom rezu, jer je lečenje onda lakše. Trudnice koje imaju lakšu kliničku sliku mogu da prođu sa antibiotskom i vitaminskom terapijom i redovnim praćenjem - rekao je dr Aničić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika

    8. april 2021 | 11:03

    Ja dojim bebu a inace sam zdravstveno radnik. Bila sam šokirana kada su mi doktorke ne vakcinaciju savetovala da prekinem da dojim bebu.Kao da ne znaju da umrtvljeni virus u vakcini(kineska vakcina) ne moze naskoditi bebi vec joj mlekom mogu dati vec gotova antitela na koronu i bebu zastitim... Vec mesec dana od 2.doze a bebu i dalje dojim i nista mu ne fali... Toliko

  • Zare

    8. april 2021 | 10:50

    Sta su ti minorne nus pojave ?

  • Ena

    8. april 2021 | 17:02

    Podrzavam vakcinaciju ali se pitam sta ce biti sa tom decom kad porastu da li ce ostaviti vakcina posledice to jos nike ispitano .Naravno da je i nemoguce ispitati jer tek par meseci je proslo od pocetka vakcinisanja.Sve su ovo pretpostavke i nagadjanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA