≫ 

Veleobrt: Britanski soj korone ipak ne izaziva teže forme kovida, pokazalo poslednje istraživanje

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva

  • 14
Inzinjeri, mikroskop, masina Foto: Shutterstock

Suprotno dosadašnjem mišljenju, veoma zarazni soj korona virusa koji je prvi put detektovan u Velikoj Britaniji, tzv. britanska varijanta, ne izaziva teže forme kovida-19 koje obavezno zahtevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću, navodi se u studiji koja je objavljena u medicinskom časopisu Lanset. 

Studijom je obuhvaćena grupa od 496 kovid pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa obolelima od drugih varijanti korone, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva.

Britanska varijanta korona virusa poznata kao B.1.1.7. prvi put je otkrivena krajem prošle godine u Velikoj Britaniji i ubrzo je postala najrasprostranjenija u SAD, potvrđeno je u Centru za kontrolu bolesti i pevenciju SAD, navodi Rojters.

Video: Đerlek: Situacija zabrinjavajuća, britanski soj dominatan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    13. april 2021 | 08:27

    Svaki dan drugacije, pa do prosle nedelje sle tvrdili da su svi oboleli od britanskog soja sa tezom klinickom slikom. Najbolje ne citati nista, od ovih informacija ljudi mogu samo da polude

  • Dusan

    13. april 2021 | 08:12

    Ali zato brazilski ce biti STRAŠAN😁

  • ГЦГ

    13. april 2021 | 08:19

    И како онда народ да ишта вјерује кад стално објављујете нешто око короне, па после 7 дана демантујете

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA