≫ 

Dođu na skener zbog korone, otkrije im se karcinom pluća: Pneumonija se ne razlikuje po sojevima

- Ne postoji test koji sa apsolutnom tačnošću otkriva bolesti, a to je slučaj i sa kovidom 19, a na skeneru grudnog koša mogu se videti zapaljenske promene na plućima obostrano i kod bolesnika sa lakom kliničkom slikom i potpuno mirnim faktorima zapaljenja u laboratorijskim analizama - kaže za Telegraf.rs dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog iz Bel Medica

  • 5
Pluća zaražena koronom, Crvena zona KBC "Bežanijska kosa" Foto: Marko Jovanović

Pacijentima obolelih od korona virusa, često se radi skener grudnog koša, a to je dovelo do toga da im se, u ne tako malom broju, otkrije i asimptomatski karcinom pluća, srećom u većini slučajeva u ranoj fazi, kaže za Telegraf.rs dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog Bel Medica.

Poznato je da je skener grudnog koša jedina dijagnostika koja karcinom pluća može otkriti u ranoj fazi bolesti, ako se radi preventivno kod bolesnika sa visokim rizikom za ovu bolest. Kod bolesnika sa kovid 19 infekcijom, ciljni organ su pluća, zbog čega se često radi skener grudnog koša. To je omogućilo da se kod dosta bolesnika otkrije asimptomatski karcinom pluća u ranoj fazi, čime su dobili šansu za izlečenje - priča za Telegraf.rs dr Karličić:

- Ako je bolesnik imao isključivo tegobe zbog kovid infekcije a skener rađen zbog virusne pneumonije, tada je karcinom pluća otkriven u ranoj fazi bolesti. Kod bolesnika kod kojih su tegobe bile posledica karcinoma pluća, sa ili bez virusne infekcije, na skeneru su češće otkrivani karcinomi pluća sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom pluća.

Pušači u riziku i od pneumonija i od karcinoma

Naš sagovornik podseća da je karcinom pluća najčešći kod pušača u šestoj deceniji. Tako je i udruženost karcinoma pluća i virusne infekcije bila najčešča u ovoj starosnoj grupi, podjednako, kako kod muškaraca tako i kod žena.

- Preko 90 odsto bolesnika sa karcinomom pluća su pušači. Oni spadaju i u bolesnike sa većim rizikom za razvoj teških oblika virusne upale pluća, tako da su prevencija za karcinom pluća i prevencija za razvoj težih upala pluća, zapravo prevencija pušanja - ističe dr Karličić.

Za ovih, više od godinu dana epidemije korona virusa, koliko ona traje u Srbiji, svedoci smo da se često dešavalo da pacijenti imaju negativan antigenski, pa i PCR test na korona virus, a da skener pokaže da oni imaju takozvana korona pluća.

Skener Foto: Bel Medic, Marko Jovanović

Skener bolji od testa

Dr Karličić, s tim u vezi kaže da ne postoji test koji sa apsolutnom tačnošću otkriva bolesti, a to je slučaj i sa kovidom 19.

- Zbog toga je važno procenjivati tegobe bolesnika i njihovu težinu. Mogu se na skeneru grudnog koša videti zapaljenske promene na plućima obostrano i kod bolesnika sa lakom kliničkom slikom i potpuno mirnim faktorima zapaljenja u laboratorijskim analizama. Zbog toga glasam za multislajsni niskodozni skener kao najpouzdaniji test za infekciju sa kovid 19 virusom - objašnjava naš sagovornik i opisuje nam kakva su pluća obolelih od kovid 19 ona u početnoj fazi bolesti, a kakva u poodmaklom stadijumu:

- Skener grudnog koša je suverena metoda za otkrivanje upale pluća i odvajanje virusnih od upala pluća izazvanih drugim uzročnicima. U početnoj fazi bolesti to su nežne magličaste periferne promene koje se mogu povući sa ili bez terapije. Ukoliko dolazi do napredovanja bolesti, ove promene se slivaju zahvatajući  sve više površine pluća i dobijaju grublju strukturu, čineći potpuno nevidljivim strukture pluća.

Dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog Dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog FOTO: Promo

Napominje da korist koju pruža skener grudnog koša u proceni stanja pluća prevazilazi sve rizike zračenja. Za razliku od njega, radiografija pluća je sasvim skroman orijentacioni dijagnostički postupak koji, objašnjava dr Karličić, ponešto otkrije ali mnogo više skriva.

On kaže i da kada bi se skener pluća radio kod svih bolesnika sa kliničkom slikom kovid 19 infekcije, upala pluća bi se dijagnostkovala u natpolovičnoj većini:

- Kako se radi samo rentgen (RTG) pluća, nema se jasan uvid u postojanje upale pluća od početka bolesti. Relativno propuštanje vremena za pravovremenu dijagnostiku upale pluća, stvara privid brzine razvoja upale pluća.

U Srbiji je osim "običnog" korona virusa, prisutan i njegov mutirani britanski soj. Pitanje je vremena kada će se dijagnostikovati i brazilski, pa i drugi sojevi koji su stigli u Evropu. Posledice zaražavanja sa njima, nije moguće, međutim, razlikovati na skeneru, odnosno nemoguće je reći ovo su pluća britanskog a ovo brazilskog soja.

-  Sve virusne upale pluća i klinički, i prema skeneru grudnog koša se slično ispoljavaju. Nije moguće na osnovu skenera grudnog koša razlikovati pojedine virusne pneumonije kao i pneumonije u slučaju pojedinih mutiranih sojeva istog virusa - navodi dr Karličić.

 Od 2 nedelje do 6 meseci do oporavka

Prema njegovim rečima, plućima koje je zahvatio kovid 19 potrebno je da se oporave od dve, tri nedelje do 3 do 6 meseci u zavisnosti od težine upale.

- Na sreću, do sada nisam video niti jedna pluća i sa najtežim formama upale pluća koja su zahtevala i mehaničku podršku a gde se nisu skoro u potpunosti oporavila - ističe dr Karličić i dodaje šta bi trebalo da rade pacijenti da bi se njihovo stanje poboljšalo:

- Nakon dobre procene stanja pluća nakon završetka lečenja, potrebno je preduzeti postupke rehabilitacije kroz pulmološku rehabilitacionu podršku preko postepene fizičke rehabilitacije i vraćanja bolesnika u stanje pre virusne upale pluća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    16. april 2021 | 11:52

    Kataatrofa.. zatvaraj sve i od vrata do vrata vakcina!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA