• 1

Šta je idealna vakcina i odakle tako brzo cepivo protiv korone: Dr Banko odgovara na najčešće dileme

Najčešće postavljano pitanje od pojave vakcina je kako je tako brzo napravljeno cepivo protiv korona virusa, a doktorka objašnjava da se ništa nije dogodilo preko noći

  • 1
Vakcina koronavirus, AstraZeneca, Moderna, Sputnik V, Sinopharm, BioNTech

Foto: Tanjug/AP

Virusolog doc. dr Ana Banko objasnila je kako funkcionišu antitela i koji je mehanizam imuniteta u zaštiti od virusa. Kako je rekla naš imunski sistem suštinski prepoznaje virus na osnovu S (Spajk - Spike) proteina, koje vezuje za naše receptore.

- Suština imuniteta je da stvori antitela koja će se vezati za Spajk protein i time sprečiti da virus nađe mesto za koje će se vezati - zapravo, da onemogući ovo vezivanje. To je princip imuniteta koji stičemo nakon infekcije, ali je to princip imuniteta i u vakcinama - rekla je Banko na vebinaru o vakcinaciji protiv covid 19, koji je održan u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prenosi Eklinika.

Osim toga Banko je odgovorila na brojna pitanja koja muče građane kada je vakcinacija protiv korone u pitanju.

Šta je idealna vakcina?

Kada je reč o idealnoj vakcini, doktorka kaže da bi takva bila ona koja je optimalna i bezbedna za sve kategorije stanovništva, nezavisno od starosne dobi, oboljenja, imunskog statusa ili recimo trudnoće.

Aleksandar Vučić vakcinacija

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Bilo bi poželjno da takva vakcina aktivira sve naše komponente imuniteta i da "pamti" zapis doživotno. Idealna vakcina, takođe, uključuje i nemogućnost unošenja patogena. Takva vakcina je danas, recimo, vakcina protiv Hepatitisa ili protiv influence.

Idealna vakcina je i ona bez neželjenih efekata i ona koja je jeftina i jednostavna za transport i proizvodnju. Naravno, potpuno idealna vakcina ne postoji, ali sve savremene vakcine su blizu standarda i ideala i dostigle su visoke kriterijume selekcije smatranim kriterijumima modernih, budućih vakcina koje smo zamišljali.

- Nove vakcine rađene su po principu da sami napravimo sve ono što nam je potrebno (protein) i stvorimo antitela (RNK vakcine i vakcine sa adenovirusnim nosačem). To je i tendencija savremenih vakcina u vakcinologiji - sami stvaramo ono što nam je potrebno za imunitet, da bi se u prvom sledećem susretu virus prepoznao na osnovu tih komponenti i da bi moglo pravovremeno da se odreaguje - objasnila je ona.

Otkud nam vakcina tako brzo?

Najčešće postavljano pitanje od pojave vakcina je kako je tako brzo napravljeno cepivo protiv korona virusa, a doktorka objašnjava da se ništa nije dogodilo preko noći.

Sputnik V vakcina korona virus torlak

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Najveći pritisak od početka pandemije je bio na nauku uz pitanje - šta će nam nauka uopšte ako ne može da ponudi rešenje? Kada kažemo - evo, rešenje je tu, nauka ga je ponudila u vidu vakcine, sledi kontrapitanje - ali kako tako brzo? 

Za to postoji nekoliko očiglednih razloga, u prvom redu to što smo već imali epidemije SARS-a i MERS-a koje su se desile u prethodnih dvadeset godina. Sve to vreme, razvoj vakcina je bio usmeren i na ove patogene, upravo u očekivanju da će se desiti bar još jedna epidemija ili pandemija iz porodice korona virusa.

Novi virus im je prilično sličan, posebno SARS-u, i na ovim temeljima već 20 godina razvija se vakcina za korona virus. Pošto su se ove epidemije završile same od sebe, nije bilo interesa da se do kraja sprovedu klinička ispitivanja i studije.

- Ali, iza toga su dve decenije istraživanja, a platforme za razvijanje vakcina su razvijane i duže, RNK vakcine se razvijaju tri decenije, kao i vakcine sa nosačem adenovirusa (Sputnjik i AstraZeneca), razvijane su u domenu vakcina za virusna oboljenja, i u cilju lečenja tumora i nekih autoimunih bolesti.

Ništa sa ovim vakcinama se nije desilo preko noći, postojao je ogroman pritisak da se radi što brže i omogućeni su neograničeni finansijski resursi, kompanije su se ujedinile što istraživački, što materijalno, i svi su imali isti cilj – vakcinu protiv ovog virusa, bez trke da li će neko biti prvi jer će za sve proizvođače biti mesta - odgovorila je Banko na jedno od možda i krucijalnih pitanja onih koji u vakcine sumnjaju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima