Šta je citokinska oluja, koju je imala beba na respiratoru u Kragujevcu: Kako nastaje i ima li leka?

Doktori kažu da ovo stanje može da ošteti plućne alveole, pa na taj način otežava dotok kiseonika iz vazduha u krvotok

  • 0
Korona virus

Foto: Pixabay.com

Lekari kragujevačkog Odeljenja za neonatologiju, danonoćno se bore za život sedmodnevne bebe, kod koje je odmah po rođenju dijagnostikovan korona virus. Beba je priključena na respirator, a njeno zdravstveno stanje još nije stabilnoKako je rečeno iz bolnice, zaražena beba ima citokinsku oluju.

Šta je citokinska oluja?

 

Citokinska oluja je proces u kome naš imunološki sistem u susretu sa nepoznatim virusom reaguje preteranim umnožavanjem ćelija imunološkog sistema koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove ćelije ovog sistema.

Doktori kažu da ovo stanje može da ošteti plućne alveole, pa na taj način otežava dotok kiseonika iz vazduha u krvotok.

Time pluća ne snabdevaju organe dovoljnom količinom kiseonika, i dolazi do potrebe za respiratorom. Pored pluća, može doći i do zatajivanja više organa, jetre i bubrega. U nekim slučajevima sve se može završiti i fatalnim ishodom.

To je sistemski zapaljenski sindrom koji je životno ugrožavajući, a karakteriše se prekomernom aktivacijom imunskih ćelija i povišenim nivoima citokina u krvi. Nastaje kada postoji poremećaj u regulaciji aktivnosti imunskih ćelija koji rezultira prekomernim izlučivanjem citokina.

Tri kriterijuma određuju dijagnozu citokinske oluje: povišeni nivoi citokina u krvi, simptomi akutnog sistemskog zapaljenja i sekundarni poremećaj rada organa (bubrezi, jetra, pluća).

Ima li leka za citokinsku oluju?

 

Kod pacijenata sa najtežom kliničkom slikom, do proglašenja ovog stanja dolazi otprilike nedelju dana posle hospitalizacije.

Lekari nastoje da smire citokinsku oluju, a da pritom ne smanje imunske mehanizme koji štite od infekcije i neophodni su za uklanjane virusa iz organizma.

Citokinska oluja odgovorna za smrtne ishode zbog kovida 19

 

Prema rečima naučne savetnice Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" Univerziteta u Beogradu i predsednica Društva imunologa Srbije dr Nada Pejnović kovid 19, uzrokovan SARS-CoV-2, karakteriše se simptomima u rasponu od blagog umora do po život opasne upale pluća, citokinskom olujom i poremećajima funkcije više organa.

- Smatra se da je citokinska oluja povezana sa smrtnim ishodom kod obolelih sa teškim oblikom kovida 19. Mehanizmi oštećenja pluća i drugih organa u kovid 19 nisu do kraja poznati i predmet su istraživanja.

Povišeni nivoi citokina u krvi i povoljni efekti primene imunosupresivne terapije (blokada IL-6, kortikosteroidi) kod obolelih sa teškim oblikom kovida 19, sugerišu da citokinska oluja može doprineti patogenezi ili biološkom procesu nastanka i razvoja bolesti kovida 19 - objasnila je Pejnović za Ekliniku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA