• 4

Rusija pravi jestive vakcine: Cepivo protiv korona virusa stiže u obliku jogurta

Istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu pre oko godinu dana

  • 4
foto Pixabay

foto Pixabay

Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv korona virusa na svetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod "rjaženka", saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

Prema rečima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu pre oko godinu dana, prenosi Sputnjik.

Kada je ruska vlada odobrila razvoj "Centra za personalizovanu medicinu", koji je uključivao IEM i Nacionalni medicinski istraživački centar "Almazov", projekat razvoja prve jestive vakcine protiv virusa korona na svetu postao je jedno od područja istraživanja.

- Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje - rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

Jogurt, probiotik

Foto: Freepik.com/Sergejs Rahunoks

Autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov kaže da posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu primene.

- I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju ''lovci'' na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA) - objasnio je naučnik.

Prema njegovim rečima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvod, pa tako već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Prema oceni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlečnih proizvoda.

- Nova vakcina najviše podseća na ''rjaženku''. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još nisu primećeni neželjeni efekti - kaže Suvorov.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    sače u srbiju dase testira sigurno ko sve ostale što su se testirale

  • Realno

    Eh, da je malo votke u toj vakcini.

  • Dima

    To se radi kako bi se na prevaru utrpalo ovim sto ne zele da se vakcinisu. Sve po nalogu SZF.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima