Kad muškarci koji su u procesu VTO treba da se vakcinišu protiv korone: Stručnjaci daju odgovor

Preporuke medicinskih radnika ne ostavljaju prostora za dilemu

  • 0
Urologija, urološki pregled, urolog Ilustracija; Foto: Shutterstock

U dosadašnjim studijama ne postoje dokazi koji bi ukazali na to da vakcina protiv korona virusa uzrokuje mušku neplodnost.

Brojne medicinske organizacije preporučuju da se parovi koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji vantelesnom oplodnjom treba da se vakcinišu protiv SARS-CoV-2.

I muškarci koji se spremaju za vantelesnu oplodnju mogu da se vakcinišu – kaže Sandra Jovanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.

- Dovoljno je mesec dana posle druge doze vakcine da se uđe u proces vantelesne oplodnje.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju i ginekolog Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“, za eKliniku ističe da postoji zvaničan stav o vakcini protiv korona virusa i lečenju neplodnosti kod muškaraca.

Muškarci mogu da se vakcinišu sa bilo kojom vakcinom, i mogu da nastave da se leče od neplodnosti mesec dana od primljene druge doze – kaže prof. dr Mitrović Jovanović.

Kad bi trebalo uraditi spermogram

Sa druge strane, istraživanja su pokazala da obolevanje od korona virusa može da utiče plodnost kod muškaraca. Prof. dr Aleksandar Milošević, specijalista urolog kaže da rezultati spermograma posle preležanog kovida-19 pokazuju smanjen broj i slabiju pokretljivost spermotozoida.

To je sličan efekat kao i posle bilo koje infekcije, bolesti ili gripa, kada dolazi do opadanja seksualne funkcije i smanjenog broja spermatozoida.

korona virus, koronavirus, vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock, Pixabay

– Bavim se lečenjem steriliteta i imam oko 10 pacijenata koji su u procesu lečenja – kaže prof. dr Milošević.

- Posle preležanog kovida-19 došlo je do pogoršanja rezultata spermograma. Kod svih pacijenata je došlo do smanjenja broja i pokretljivosti spermatozoida. Ponovo sam tim pacijentima uveo terapiju koja traje tri meseca.

Prema njegovim rečima, sada se čeka da prođe vreme kako bi se proverili efekti terapije.

Naš poznati urolog objašnjava da je jedini način da muškarac sazna da li je kovid-19 ostavio posledice na njegovo reproduktivno zdravlje, da uradi spermogram.

– Mesec do mesec i po dana posle oporavka od korona virusa mogu da provere spermogram. To je jedini način – navodi sagovornik eKlinike.

On smatra da su to prolazni rezultati koji će se vratiti u normalne vrednosti:

Mislim da je to reverzebilan proces da dolazi do privremenog oslabljenja spermograma, ali da nema trajnih posledica, ali je još rano govoriti o tome. Potrebno je nekoliko meseci da se vidi da li dolazi do poboljšanja.

Naučnici još ne znaju da li kod dece koja su pre puberteta bila inficirana korona virusom može da dođe do steriliteta.

- Zauške su dovodile do muškog steriliteta i važno je to znati, ali je prerano još o tome govoriti - kaže dr Milošević i dodaje da će odgovor na pitanje da li korona virus može da uzrokuje sterilitet biti poznato za 5 do 10 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA