Zašto su nam deca gojazna? Doktor otkriva da hrana koju najmlađi često jedu ima samo prazne kalorije

Kad roditelji nemaju vremena da se pozabave spemanjem obroka, a deca insistiraju na brzoj hrani, rezultat može da bude poražavajuć

  • 4
Gojazna deca, dijabetes, lekar Ilustracija; Foto: Shutterstock

Iz godine u godinu u Srbiji raste broj mališana koji imaju višak kilograma. Epidemija gojaznosti posledica je ne samo smanjene fizičke aktivnosti, već i pogrešnih navika za trpezom.

Za doručak kifla od belog hleba i jogurt, za užinu slane grickalice, za ručak parče pice, za užinu keks i čokolada, za večeru opet pica sa kečapom...

Na kraju, dan ne može da prođe bez gaziranog napitka koji će potpomoći varenje svega što je dete prethodno pojelo...

Većina roditelja u današnje vreme najradije podilazi dečjim željama, pa ne priprema zdrave obroke za celu porodicu. Ali, to ima svoju cenu, i to u vidu zdravlja ne samo roditelja, već i dece.

Kad izbor brze hrane postane svakodnevna navika, ne bi trebalo da čudi što su nam deca sve gojaznija, ali i u sve većem riziku od dobijanja dijabetesa i drugih autoimunih bolesti.

Dr Saša Plećević, poznat kao Doktor Feel Good, upozorava roditelje da na vreme povedu računa o namirnicama koje daju deci. Jer, obroci kakvi su poslednjih godina postali česti u domovima u Srbiji nimalo nisu zdravi.

Pored toga što su puni praznih kalorija, zbog čega su deca stalno gladna, puni su i šećera koji loše utiče na imunitet. Vlakna gotovo da i nisu prisutna u ishrani, a ona su ključna za osećaj sitosti i dobru peristaltiku creva.

@zona_zdravlja##drfeelgood ##gojaznost ##zonazdravlja ##zdravahrana ##brzahrana ##roditelj ##roditelji ##roditeljski ##mrsavljenje ##beograd ##novisad ##saveti♬ original sound - zona_zdravlja

@zona_zdravlja##drfeelgood ##gojaznost ##zonazdravlja ##zdravahrana ##brzahrana ##roditelj ##roditelji ##roditeljski ##mrsavljenje ##beograd ##novisad ##saveti♬ original sound - zona_zdravlja

Inače, dr FeelGood autor je prvog i jedinog ONLINE programa "Zona zdravlja" po promo ceni od 3.999 dinara mesečno, a koji uključuje besplatan fitnes bicikl sa tabletom i potrebnim rekvizitima na revers, besplatan pregled, personalizovan program ishrane, individualno programiran trening, 24-časovnu kontrolu i podršku, kao i njegove savete lično. Dovoljno je samo 30 minuta tri puta nedeljno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlatac

    20. april 2021 | 17:20

    Kako kalorija moze da bude prazna, a rec je o jedinici za energiju? Pozovite sledeceg strucnjaka, ovaj ne razume gradivo.

  • Milorad

    20. april 2021 | 22:25

    Deca su gojazna zato sto jedu.

  • Foki

    20. april 2021 | 22:24

    Ovaj filgud opasno smara...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA