≫ 

Vakcinacija protiv korone kod trudnica i dojilja: Mutirani soj može da utiče na potomstvo

Na osnovu domaćeg i svetskih iskustava, daleko je veća korist od vakcinacije trudnica nego što bi mogla da bude potencijalna šteta od vakcine protiv korona virusa

  • 2
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Vakcinu protiv korona virusa trebalo bi da prime i trudnice i dojilje. Iako vakcinacija nije obavezna, stav svetske struke da i ove kategorije stanovništva mogu da se vakcinišu.

- To je stav svetske struke, jer je virus počeo da mutira – kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje.

Na osnovu domaćeg i svetskih iskustava, daleko je veća korist od vakcinacije trudnica nego što bi mogla da bude potencijalna šteta od vakcine protiv korona virusa. Naime, trudnice u riziku da, ukoliko se inficiraju korona virusom, razviju težu kliničku sliku.

- Ohrabrujuće je da sve studije koje prate trudnice i dojilje koje su primile vakcinu do sada nemaju nikakvih neželjenih ekfekata, ni one, ni njihovi plodovi ili novorođenčad – rekla je prof. dr Ana Mitrović iz Ginekološko-akušerske klinike Narodni front.

Prema njenim rečima, nije pogrešno vakcinisati se od početka do kraja trudnoće.

- Nepisano pravilo je da se posle završene embriogeneze, posle završenog prvog trimestra preporučuje da ona koja želi bude vakcinisana, ali s druge strane ukoliko je neko vakcinisan danas i za nedelju dana ima pozitivan test na trudnoću, mi smo apsolutno jasnog stava da nema potrebe da se odlaže druga doza vakcine – istakla je prof. Mitrović.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA