Moguća nova vakcina za malariju: Ispitivana godinu dana, pokazala efikasnost od 77 odsto

Naučnici širom sveta već decenijama rade na razvoju vakcine za sprečavanje malarije

  • 0
Sinovac vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Potencijalna nova vakcina protiv malarije pokazala se vrlo efikasnom u ispitivanju na bebama u Africi, što bi moglo u budućnosti da pomogne smanjenju broja žrtava kod bolesti koja godišnje ubije do pola miliona male dece.

Rojters prenosi da je vakcina kandidat, koju su razvili naučnici sa britanskog Univerziteta u Okfordu pod nazivom "R21 / Matriks-M" pokazala do 77 odsto efikasnosti u jednogodišnjem ispitivanju 450 dece u afričkoj državi Burkina Faso, a istraživači koji vode ispitivanje su saopštili da sada planiraju da sprovedu završne faze ispitivanja na oko 4.800 dece starosti između 5 meseci i 3 godine u četiri afričke zemlje.

Oni imaju velika očekivanja od svoje vakcine za koju je kažu da će biti prva koja je postigla cilj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za imunizaciju protiv malarije sa najmanje 75 odsto efikasnosti.

Naučnici širom sveta već decenijama rade na razvoju vakcine za sprečavanje malarije, komplikovane infekcije izazvane parazitom koji se prenosi pljuvačkom komaraca, koja svake godine zarazi milione ljudi i ubije više od 400.000 , većinom beba i male dece u najsiromašnijim delovima Afrike.

Prvu i jedinu odobrenu vakcinu protiv malarije "Moskiriks" razvila je farmaceutska kompanija "Glaksosmitklajn" nakon više godina kliničkog ispitivanja u nekoliko afričkih zemalja, ali je ona samo delimično uspešna sa oko 30 odsto efikasnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA