Važna vest za sve koji su primili prvu dozu vakcine Sputnjik V: Po drugu dozu i za tri meseca

Povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora

  • 6
Sputnik V vakicna koronavirus Foto: Tanjug/AP

Najnovija istraživanja Instituta Gamaleja potvrđuju da druga doza vakcine Sputnjik V protiv korona virusa može da bude data i do 90 dana posle prijema prve doze.

To je veliko i važno saznanje u odnosu na dosadašnju praksu prema kojoj se druga doza davala posle 21 dan.

Dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora, a u nekim slučajevima čak pojačava snagu i produžava trajanje imunog odgovora na korona virus, saopšteno je danas posle sastanka ministra u Vladi RS i predsednika Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenada Popovića i zamenika ministra zdravlja Rusije Sergeja Glagoljeva.

Ministar Popović je naveo da mu je ovu informaciju prošle nedelje uputio direktor ruskog Instituta Gamaleja, Aleksandar Gincburg, a da je ona danas potvrđena na sastanku sa zamenikom ministra zdravlja Rusije.

- Naši građani znaju da smo do sada drugu dozu davali posle 21 dan, ali poslednja istraživanja vakcine Sputnjik V pokazuju da period između primene prve i druge doze može da bude i do 90 dana. Ovo je dobra vest za ceo svet, jer će to ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, a samim tim i imunizaciju stanovništva - rekao je Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    27. april 2021 | 12:05

    Potrošili ste sve doze, a Rusi zavrnuli slavinu, jer ste se razbacivali i prvorodjeni delio svima u regionu, da ispadne ''neko'', pa sad kad nema, e sad može i za tri meseca. Tako će biti sa svim vakcinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA