≫ 

Korona virus udara na srce: Izaziva srčanu slabost i kod potpuno zdravih ljudi

Istraživanja pokazuju da su slučajevi retki, ali da bi lekari ipak trebalo da obrate pažnju

  • 6
Srce, lupanje srca, šlog, napad, panika Foto: Pixabay

Pacijenti lečeni od infekcije korona virusom imaju povećan rizik od razvoja srčane insuficijencije tokom lečenja, čak i ako nemaju istoriju srčanih bolesti ili kardiovaskularnog rizika, pokazuju rezultati nove američke studije.

Istraživači sa Medicinske škole Mount Sinai u Njujorku objavili su u časopisu Journal of American College of Cardiology da bi, iako su takvi slučajevi retki, lekari u kovid bolnicama trebalo da razmišljaju o takvoj komplikaciji.

Istraživanje pokazuje da je verovatnoća razvoja srčane insuficijencije veća kod hospitalizovanih pacijenata sa korona virusom koji su imali ranije kardiovaskularne probleme.

Istraživači su analizirali podatke od 6.439 pacijenata sa kovidom-19 u američkim bolnicama, prosečne starosti 64 godine, od kojih je 37 (0,6%) bez istorije srčane insuficijencije imalo ovaj problem tokom lečenja kovida. Od ovih 37, osam (22%) nije ranije imalo istoriju kardiovaskularnih bolesti ili kardiovaskularne faktore rizika, dok je 14 imalo istoriju srčanih bolesti, ali ne i srčanu insuficijenciju. Najzad, 15 pacijenata nije imalo srčanu bolest, ali je kod njih zabeležen barem jedan kardiovaskularni faktor rizika.

Osam pacijenata bez ikakve anamneze ili faktora rizika bili su mlađi (prosečna starost 43 godine), a većina od njih bili su muškarci koji nisu imali problem sa viškom kilograma. Pacijenti sa istorijom bolesti ili faktorima rizika bili su u proseku stari 73 godine. Svi su hospitalizovani u sličnom vremenskom periodu (u proseku sedam dana), a stopa preživljavanja im je bila slična.

Prethodna studija istog tima otkrila je da je kod pacijenata sa kovidom-19 sa postojećom srčanom insuficijencijom skoro tri puta veća verovatnoća da će biti hospitalizovani, ali i sa skoro tri puta većim rizikom od intubacije i dvostrukim rizikom od smrti, u odnosu na one koji nisu bili inficirani korona virusom.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA