Kako deluje Regeneron, drugi lek protiv korone, koji je stigao u Srbiju

U Srbiju je stiglo 20.000 tableta Regenerona, leka koji će se, pored leka Bamlanivimaba, koristiti za lečenje kovida-19

  • 4
Regeneron medicine, vakcina Foto: Profimedia/SOPA Images / ddp USA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u našu zemlju stigao i drugi lek protiv kovida 19 Regeneron i da je već ušao u protokol za lečenje pacijenata.

Kako je rekao, u Srbiju je stiglo 20.000 tableta Regenerona, leka koji će se koristiti za lečenje kovida-19 pored leka Bamlanivimab, koji je već u upotrebi.

Regeneron, odnosno kombinovani koktel antitela, nazvan REGN-COV2 sadrži antitela kazirivimab i imdevimab, odobren je 21. novembra 2020. godine od strane Američke agencije za hranu i lekove za hitnu upotrebu za blagu do umereno tešku kliničku sliku izazvanu zaražavanjem korona virusom.

Evropska agencija za lekove lek za hitnu upotrebu je odobrila 22. februara 2021. godine.

Kako deluje?

Regeneronov tretman sintetičkim antitelima korišćen je za lečenje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa kada je imao korona virus. Evropska agencija za lekove tada je rekla da su preliminarni rezultati pokazali da je lečenje REGN-COV2 smanjilo količinu virusa u zadnjem delu nosa i grla.

Monoklonska antitela su laboratorijske verzije prirodne odbrane tela u borbi protiv infekcija. Dva antitela su dizajnirana da se "zakače" na spajk protein korona virusa na dva različita mesta, sprečavajući ga da uđe u ćelije tela.

Rezultati kliničkog ispitivanja u trećoj fazi pokazala su da koktel antitelima smanjuje rizik od teške kliničke slike i smrti za 70 procenata, istovremeno smanjujući simptome na trajanje simptoma na četiri dana. Kako stručnjaci kažu, lek je vrlo efikasan ali samo ako se primenjuje u vrlo ranoj fazi infekcije, dok u kasnijim fazama bolesti pokazuje značajno manju efikasnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    28. april 2021 | 16:20

    Isto kao i onaj prvi. Deluje samo na one koji mogu da ga plate 2000 €.

  • Kraljevčanin

    28. april 2021 | 14:31

    Isto kao i vakcina, ako umreš od korone a primio si vakcinu onda se to pravda kao vrlo vrlo mali procenat sa takvom posledicom. A ako ovaj lek ne deluje onda je tu zakašnjeno sa upotrebom leka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA