Potpuno drugačiji od klasičnog: Austrijanci napravili kovid test za decu u obliku lizalice

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Fedinger, čelnica laboratorije u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph

  • 0
Dete, deca, korona virus, koronavirus Foto: Pixabay

Novi test u obliku lizalice daje se u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa klasičnom testu koji ne nailazi na odobravanje najmanjih uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante koronavirusa koja je dominanta u delu evropskih država, moglo ubrzati širenje virusa među mladima i decom.

To bi moglo doprineti ponovnom rastu broja zaraženih i ugroziti dosadašnje uspehe kampanje vakcinacije, piše agencija Frans Pres.

Kako bi "pratili zarazu" i pružili "razumnu alternativu za testiranje", austrijska provincija Burgenland već je naručila 35.000 testova lizalica, rekao je portparol tamošnje regionalne vlade.

Pokrajina je naručila takve testove nakon uspešnog pilot projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obavešteni da će svako dete dobiti tri besplatna testa nedeljno.

Nakon prvobitnog razočaranja što nemaju jarke boje i sladak ukus kao prave lizalice, nego liče na „preuveličan“ klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotček je istakao da se njegov trogodišnjak ipak privikao na taj test.

- Tu nema problema - ponovili smo to danas i uspelo je - rekao je, pa dodao da „misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strože kontrole“.

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Fedinger, čelnica laboratorije u bečkoj bolnici Kaiser-Franz-Joseph. Ona je i autorka jednostavnog testa koji se koristi grgljanjem, a koji je sad rasprostranjen u Austriji.

Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prestonice pitao je ima li kakav predlog i za decu.

- Imam ideju i za to - odgovorila je Fedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada sprovodi istraživanje na deci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica i mogu li ući u širu primenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA