Indijski soj korone: Koji simptomi ga prate, da li je opasniji od drugih i da li su vakcine efikasne

Novi soj korona virusa naučnici pomno prate i evo do kakvih su zaključaka za sada došli

  • 3
korona virus foto: pixabay.com

Britanski epidemiolog Nil Ferguson rekao je danas da je mogućnost prenosa indijskog soja korona virusa B.1.617.2 možda malo slabija nego što se prvo strahovalo, ali da bi vakcine mogle biti manje efikasne u ograničavanju njegovog širenja.

- Postoji tračak nade na osnovu nedavnih istraživanja da će, iako se čini da ova varijanta i dalje ima značajan rast, možda ipak usporiti - saopštio za BBC Nil Ferguson, vodeći epidemiolog sa londonskog Imperijal koledža, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Britanski premijer Boris Džonson u petak je upozorio da bi pojava indijskog soja mogla poremetitii planove za ukidanje potpunog zaključavanja u zemlji do 21. juna. On je pojasnio da ako se utvrdi da je indijski soj samo neznatno prenosiviji od britanske varijante, tada bi se ublažavanje mera moglo nastaviti kako je planirano, ali neka značajnija infektivnost soja virusa B.1.617.2 bi mogla da ga natera da preispita planove.

Devojka, bolnica, korona virus, kovid 19, respirator Foto: Shutterstock

Ferguson, koji je član vladinog savetodavnog tela za hitne slučajeve (SAGE), rekao je da je nezahvalno sada procenjivati koliko će indijska varijanta nadmašiti britanski soj i da je za to potrebno više podataka.

On je naglasio i da postoje neki nagoveštaji da se ona lakše prenosi među vakcinisanim ljudima, ali i da je za takvu potvrdu potrebno više naučnih podataka.

Simptomi indijskog soja

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2 zabrinula je naučnike koji su joj zbog dvostruke promene na spajk proteinu odmah dali naziv "dupli mutant". Suštinski, izmene na S proteinu slične su kao i kod britanskog soja.

Simptomi koji prate zarazu indijskim sojem korona virusa su povišena temperatura, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), beličaste promene na nokatnoj ploči (poznate još i kao kovid-nokti), umor, glavobolja...

Zbog novog soja treća doza vakcine?

Indijski soj još nije registrovan u Srbiji. Virusolog dr Ana Gligić smatra da ćemo, čak i ako ova mutacija korone stigne u našu zemlju, biti zaštićeni:

- I ako "uvezemo" indijski soj, bićemo zaštićeni, jer sve korone imaju nešto zajedničko Ta zaštita od vakcine neće biti 92 odsto kako je projektovano, ali će biti od 30 do 40 odsto. To je dovoljno da se ne stigne do bolnice, pogotovo ne do respiratora - objasnila je dr Gligić.

Prema njenim rečima, ako se ispostavi da je u Srbiju ušao indijski dupli mutant, na jesen će se ići na revakcinaciju, i to novom, dopunjenom vakcinom. Procedura je takva da bi SZO trebalo da da podatak koji je najčešći mutant i odluči koji soj još da se ubaci u antikovid vakcinu, koja bi tako postala dvovalentna. Istim postupkom antigrip vakcina je od trovalentne unapređena u petovalentnu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. maj 2021 | 12:57

    A kada stiže kaubojski soj, cenjeni proroci i vidovnjaci.

  • Map

    19. maj 2021 | 16:43

    Sputnik V vakcina je delotvorna protiv indijskog soja i ni jedna druga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA