Deca mlađa od 4 godine ne bi trebalo da jedu kokice: Pedijatri otkrivaju zašto su one opasne

Roditelji uglavnom znaju s kojim predmetima deca zbog rizika od gušenja ne bi trebalo da se igraju, ali opasnosti povezanih s hranom mnogi nisu svesni

  • 0
Kokice, deca Foto: Shutterstock

Kokice su grickalice koje mnogi smatraju jednim od najzdravijih, pa ih rado daju čak i maloj deci.

Zbog hrskavog ukusa i hranljivosti čini se da su savršene za užinu.

Pored toga što su roditelji uglavnom svesni predmeta kojima mališani ne bi trebalo da se igraju i od kojih postoji rizik od gušenja, kao što su metalne novčanice, baterije, male igračke, opasnosti povezanih s hranom mnogi nisu svesni.

Jedna mama troje dece podelila je priču kako je njen dvogodišnji sin završio u bolnici zbog toga što je jeo kokice.

Kako je ispričala za USA Today, dečak je sa porodicom grickao kokice, a samo malo kasnije počeo je da kašlje i dobio temperaturu.

Kada su ga odveli kod lekara, ustanovljeno je da je dete udahnulo kokice u pluća, što je izazvalo upalu. Priča je, srećom, imala dobar kraj - lekari su dečaku izvadili komadić kokice iz pluća i on se brzo oporavio.

Ova mama je podelila priču i na društvenim mrežama kako bi upozorila druge roditelje da kokice, ma kako da izgledaju kao bezazlena grickalica, mogu da budu veoma opasne za malu decu.

Prema mišljenju pedijatara, deca mlađa od četiri godine imaju veći rizik od gušenja, pa preporučuju da mame i tate budu pažljiviji u odabiru grickalica, ali i sirovog voća i povrća koje im daju.

Tek četvorogodišnjaci mogu potpuno pravilno da sažvaću hranu koju im dajete. U ovom starosnom dobu deci izrastaju kutnjaci i stiču veštinu žvakanja, tako što hranu razlažu na manje komade pre gutanja.

Pored toga, mališani su radoznali, pa nisu fokusirani na hranu koju jedu, što takođe povećava rizik od gušenja. Hodanje, trčanje, smeh i razgovor sa punim ustima hrane takođe mogu da budu rizični za malu decu.

Grickalice koje volimo Foto: Unsplash, Pixabay

Zbog toga bi mališani do četvrte godine trebalo da budu pod budnim okom starijih dok obeduju.

Pored kokica koje spadaju u jednu od najčešćih grickalica i koje mogu da dovedu do toga da se mala deca zagrcnu ili guše, lekari preporučuju da deci mlađeg uzrasta roditelji izbegavaju da daju tvrde bombone.

Takođe, pedijatri preporučuju da bi mališani do 4 godine starosti trebalo da izbegavaju i sve orašaste plodove i semenke, sirovu šargarepu, jabuke, celo zrno grožđa, gumene bombone i žvake. Na ovoj listi nalazi se i puter od kikirikija, jer može da izazove alergijsku reakciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA