≫ 

Jasmina je 2 puta operisala rak dojke: "Ne čekajte da bolest napreduje, idite na kontrolne preglede"

"Kad sam saznala da imam tumor, to je bio šok za mene. Plakala sam, osetila da gubim snagu, ali sam imala samo jedan cilj, da ozdravim"

  • 1
Jasmina Lukić, foto screenshot Youtube Jasmina Lukić, foto screenshot Youtube

Jasmina Lukić imala je 48 godina kada se suočila sa dijagnozom raka dojke. Danas, 16 godina kasnije, iza sebe ima dve operacije raka dojke i sedam i po godina lečenja.

Neko će možda reći da je imala sreće da se izbori protiv ovako opakog neprijatelja, i samo donekle neće pogrešiti.

Onaj ko je zaključio da sreća prati hrabre biće malo više u pravu. Jer, Jasmina nije imala nijedan simptom koji bi mogao da ukaže da u njenom telu živi neželjeni gost, ali je samosvesno odlučila da ode na pregled iz punog zdravlja i sazna strašnu dijagnozu. To je ono što ju je spasilo.

Ujedno, to je ono što danas savetuje svim ženama – idite na redovne preglede, vodite računa o svom zdravlju, ne čekajte da bolest bude brža od vas.

- Imala sam 48 godina kada je moja majka operisala rak dojke – priča Jasmina Lukić za Telegraf.

- Kad je bolest daleko od vas, o njoj i ne razmišljate. Ali kad vidite da i mlade žene oboljevaju, kao što sam ja imala prilike da vidim odlazeći majci u posetu, onda odlučite da zakažete pregled. Makar sam ja tako razmišljala.

Tumor je otkriven na mamografiji

Sada pokojni profesor dr Radan Džodić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije uputio je Jasminu na ultrazvuk dojke, a potom i na mamografiju. Upravo na mamografiji otkriven joj je tumor u dubini desne dojke koji se lagano razvijao. Prilikom samopregleda nije napipala ništa što bi joj bio znak za uzbunu. Zato danas kaže da je samopregled važan, ali da je dijagnostika najvažnija za otkrivanje bolesti.

- Od mamine operacije do moje dijagnoze prošlo je svega pet meseci. Kad sam saznala da imam tumor, to je bio šok za mene. Plakala sam, osetila da gubim snagu, ali sam imala samo jedan cilj – da ozdravim – priča Jasmina.

mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Ilustracija; Foto: Shutterstock

U tom trenutku njen stariji sin imao je 14 godina, a mlađi svega 9. Profesor dr Džodić pripremio ju je na to da je čekaju operacija i ozbiljne terapije. Onda je Jasmina na to pripremila porodicu – supruga i decu. Uz nju su bili i majka i suprugovi roditelji.

Poštedna operacija, radioterapija, hemioterapija... I pre operacije, po suočavanju sa dijagnozom raka i tokom lečenja život se menja iz korena.

- Budite se noću, suočavate se sa strahovima. Brinete za decu, želite da učestvujete u njihovom odrastanju, da im budete podrška, a ne znate dokle je bolest stigla i ko će biti brži, ona ili lekari i vi – priseća se sagovornica Telegrafa.

Psihoterapija kao deo procesa

Zahvaljujući divnom timu lekara, saznavala je sve što ju je interesovalo o podmuklom opakom neprijatelju. Išla je i kod psihoterapeuta, sada takođe pokojne dr Milice Despotović koja je pomogla da prevaziđe krize i vidi svetlo na kraju mračnog tunela.

Najteže je podnela odlazak na hemioterapije i gubitak kose.

- Onda sam videla da žene skidaju perike i da im se kosa vraća, pa me je to ohrabrilo – prepričava Jasmina.

Bilo je, iskreno kaže, mnogo teških dana:

- Ustanete ujutro, lepo ste raspoloženi, a onda iz vas izađe aždaja i ne znate kako da se borite protiv nje.

Nova operacija

Posle prvog ciklusa lečenja, Jasmina se pridržavala svih lekarskih saveta. Redovno je odlazila na kontrole, uzimala hormonsku terapiju i radila samopreglede. Na jednom je napipala sumnjivu promenu na levoj dojci koja je počinjala i da je boli. Nije čekala – odmah je zakazala vanredni pregled.

- Nakon predstavljanja stanja konzilijumu odmah mi je bila zakazana operacija, posle koje sam dobila pored promene hormonske terapije i biološku terapiju – prepričava sagovornica Telegrafa.

Bolest ju je, kaže, naterala da promeni neke životne navike. Svakog dana pešačila je po 5 kilometara, a jedno vreme je odlazila i na vežbanje, po savetu lekara, kako bi ojačala mišiće pogođene zračenjem.

- Ishranu nisam drastično menjala. Mnoge žene greše, pa posle operacije prelaze na makrobiotičku ishranu. Ja to nisam radila; rak dojke ne iziskuje drastičnu promenu u ishrani. Redukovala sam slatko. Ako bih u utorak pojela parče torte, rekla bih sebi da do idućeg utorka neću jesti ništa slatko. Izbalansirala sam ishranu unosa povrća, mesa i voća – navodi naša sagovornica.

Tvrdi da je ključna stvar promena načina razmišljanja:

- Želela sam da budem dobro da bih trajala i sebi, i onima koji su iza mene i onima koji su ispred mene, odnosno roditeljima, suprugu i deci.

Jasmina Lukić otišla je u invalidsku penziju. U želji da pomogne ženama koje pod teretom života zanemaruju svoje zdravlje, osnovala je udruženje za borbu protiv raka dojke „Budimo zajedno“, a kasnije i „Evropa Dona Srbija“, organizaciju koja je postala deo evropske koalicije protiv raka dojke.

Jasmina Lukić; foto privatna arhiva

- Redovne kontrole, samopregled jednom mesečno, posmatranje dojki u ogledalu i traženje uputa za onokologa za odlazak na preglede ukoliko žena uoči neku promenu su izuzetno važni za svaku od nas. Lečenje je teško, ali u velikom broju slučajeva uspešno. Problem je kad se ne stigne na vreme – upozorava Jasmina i dodaje da se, nažalost, većina žena u Srbiji javi onkologu kad bolest uznapreduje.

I tada, naglašava, postoji šansa, zahvaljujući inovativnim lekovima koji mogu da poboljšaju kvalitet i produže život. Neki od njih još nisu na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

- Mnoge žene se interesuju za inovativne terapije, međutim nisu ni sve žene kandidati za inovativnu terapiju. O lečenju novim terapijama odlučuje konzilijum lekara koji određuje lečenje svake pacijentkinje – ističe Jasmina i dodaje:

- Nemojte čekati na odlazak kod lekara u poslednji čas; redovni samopregledi i pregledi kod onkologa, kao i odlazak na dijagnostiku su od presudnog značaja.

*

Udruženje pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke „Evropa Dona Srbija“, uz podršku ostalih udruženja žena obolelih od raka dojke Srbije, nastavlja kampanju podrške inicijativi za uvođenje inovativnih lekova za lečenje osoba sa HR-pozitivnim/HER2 negativnim metastatskim karcinomima dojke i njihovo stavljanje na listu lekova koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Okupljene pod zajedničkim nazivom Neustrašive, pokrenule su onlajn edukaciju na sajtu www.zivotjevredan.rs u oblasti dijagnostike karcinoma dojke, terapijskih opcija za metastatski karcinom dojke i unapređenja informisane diskusije među doktorima.

Neustrašive sada nastavljaju svoju borbu - snimile su edukativni film u kom, zajedno sa lekarima, odgovaraju na brojna pitanja koja muče obolele od ove teške i opake bolesti.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    21. maj 2021 | 09:29

    Mog brata su doktori ubili svojim neznanjem..Ubili ga pogresnim lekovima i terapijama, sve je bilo pogresno a brata nema. Mogao je da zivi ios 10-15 godina, a njihov je izgovor " i mi smo ljudi, i mi gresimo"..Niti su ljudi, niti im je dozvoljena greska, jer njihova glupa greska kosta necijeg zivota. Ne verujem vise doktorima nikad..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA