≫ 

Previše soli izaziva ozbiljne zdravstvene probleme: Smanjite unos i sprečite ih na vreme

Iako so doprinosi ukusu mnogih jela, dodavanje veće količine soli može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje

  • 3
So, začin Foto: Pixabay

Male količine soli potrebne su za normalan rad organizma. Odraslima je potrebno manje od 1 grama soli dnevno, a deci još i manje. Međutim, svima je poznato da je prekomerna konzumacija soli veoma opasna.

Višak soli u telu vezuje se za vodu u krvi, čineći krv gušćom, a to onda otežava i cirkulaciju, pošto srce mora da "pumpa" brže i snažnije.

Ukoliko preteramo, povećava se rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema, visokog pritiska i drugih oboljenja.

Problemi sa bubrezima

So sadrži natrijum koji znatno povećava rizik od stvaranja kamena u bubrezima. Prekomerni unos soli dovodi do zadržavanja vode u organizmu, jer telo pokušava da rastvori sav natrijum. Naš organizam je stvoren da ukloni višak tečnosti time što će filtrirati krv u bubrezima i potom iz krvi odstraniti vodu.

Ovaj proces može dovesti do otkazivanja bubrega i ugroziti arterije koje su usko povezane sa bubrezima.

stomak, bol, gasovi, nadutost Foto: Depositphotos

Nadutos

Natrijum dovodi do toga da ćelije vežu vodu što dovodi do nadimanja stomaka. Dehidracija uzrokovana preteranim unosom soli dovodi do nadutosti.

Glavobolje

Višak soli može uzrokovati širenje krvnih sudova mozga i uzrokovati bol.

Hipertenzija

Važno je znati za umerenost, jer nedovoljno unošenje soli u organizam izaziva nizak krvni pritisak, a preterano - visok krvni pritisak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    30. maj 2021 | 09:40

    Izgleda da ovde nesto ne pije vodu, imam konstantno nizak pfitisak po zvanicnim merilima oko 6-70/100-110. Solim na nevidjeno, izuzetno slanu hranu jedem, i masnu, trebalo bi konstantno da imam glavobolje a istina je da kada padne atmosferski pritisak me glava boli odnosno pre kise. Ova prica bas nesto i ne pije vodu jer u soli ima i joda a to nam je jedini izvor joda u nasoj ishrani i usled nedostatka joda dobija se gusavost valjda se tako zove bolest. Pa sada izvolite nemojte konzumirati so.

  • X

    30. maj 2021 | 15:53

    so polako ubija ako se pretera ali ni blizu koliko stres ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA