≫ 

Opsesivno-kompulzivni poremećaj povećava rizik od moždanog udara: Evo ko je u posebnoj opasnosti

Teško neurološko oboljenje javlja se čak 3 puta češće kod osoba koje imaju OKP

  • 0
Prema aktuelnim podacima, Turci najređe koriste bolovanje Foto: Shutterstock

Osobe koje imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) imaju 3 puta veću verovatnoću da će tokom života dobiti ishemijski moždani udar od onih koji nemaju OKP, pokazali su rezultati istraživanja obavljenog na Tajlandu.

Istraživači, koje je predvodio profesor psihijatrije Ja-Mej Baj sa Medicinskog univerzitetskog koledža u Tajpeju, tokom 10 godina upoređivali su rizik od moždanog udara u dve kontrolne grupe – u jednoj su bile osobe koje imaju OKP, a u drugoj osobe kod kojih nije zabeležen ovaj poremećaj.

Utvrđeno je da ljudi sa OKP imaju najmanje 3 puta veći rizik od ishemijskog moždanog udara, s tim što je rizik veći kod osoba starijih od 60 godina.

Moždani udar Foto: Shutterstock

Suprotno tome, OKP ne povećava rizik od hemoragičnog moždanog udara. Takođe, istakli su istraživači, čini se da lekovi za OKP ne povećavaju rizik od moždanog udara.

- Nalazi studije trebalo bi da podstaknu ljude koji imaju OKP da vode zdrav način života odvikavanjem od pušenja, redovnim vežbanjem i održavanjem normalne telesne težine kako bi izbegli druge faktore rizika za moždani udar – kaže dr Bai.

Na globalnom nivou bolesti mozga su drugi vodeći uzrok smrti - posle bolesti srca. Ishemijski moždani udari se javljaju kada krvni ugrušak blokira protok krvi i kiseonika u mozak. Hemoragični moždani udar je ređi i dovodi do rupture krvnog suda u mozgu.

OKP je prilično čest psihijatrijski poremećaj koji odlikuju opsesivne misli, ideje i pokreti koji su prinudne prirode i vode ka ponavljaju ponašanja kao što su stalnom pranje ruku, čišćenje... Primećeno je da se OKP ponekad javlja posle moždanog udara ili povrede glave. Nova studija pokazuje da je tačno i suprotno, odnosno da OKP povećava šansu za moždani udar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA