≫ 

7 razloga zbog kojih pucaju nokti: Loše navike nisu uvek krivac, proverite hormone štitne žlezde

Nokti se, neretko, listaju i pucaju, a dermatolozi tvrde da postoji nekoliko razloga zašto se to događa

  • 0
Nokti, manikir, ruke Foto: Freepik-com/Yeko Photo Studio

Uredni i lepi nokti su nešto što svaka žena želi da ima, ali nije uvek baš lako da lepo izgledaju. Neretko, nokti se listaju i pucaju, a dermatolozi tvrde da postoji nekoliko situacija u kojima se to događa.

Oni navode najčešćih 7 razloga za nezdrav izgled noktiju.

1. Ruke su vam često mokre

- Najčešći uzrok je često pranje i sušenje ruku. To se često događa frizerima i čistačicama, jer su njihove ruke stalno izložene pranju i sušenju - kaže dermatolog Bler Marfi - Ros.

Nokti se listaju ako mnogo vremena provodite na vrućim ili vlažnim mestima.

- Previše vlage ili dugotrajno izlaganje vlazi uzrokuje da nokat pokupi svu vodu i postane mokar. Krajnji rezultat je mekan i lomljiv nokat koji je podložan oštećenjima - objašnjava dermatolog.

Kako se to ne bi dogodilo, dermatolozi preporučuju nošenje rukavica prilikom pranja posuđa, sušenje ruku i noktiju, a zatim nanošenje kreme za ruke koja sadrži vitamin E.

2. Previše turpijanja

- Baš kao što nokti prepuni vlage mogu biti skloni listanju i lomljenju, tako će i nokti koje previše turpijate biti slabi, tanki i lomljivi - dodaje Marfi - Ros.

- Prekomerna suvoća uzrokuje lomljenje nokta, a manje traume lako oštećuju nokat. Čak i mala nezgoda može oštetiti nokat - objašnjava ona.

Svakako nanesite bogatu hidratantnu kremu ili ulje za nokte posle turpijanja, predlaže dr Ros.

3. Mnogo hemikalija u proizvodima koje koristite

Određene hemikalije, kao što su akril i gelovi nalaze se u svemu, od sapuna za ruke i sredstava za dezinfekciju do deterdženta za pranje veša. Oni mogu isušiti nokte i učiniti ih sklonim listanju.

Koristite proizvode koji sadrže manje hemikalija.

4. Grickanje noktiju

Ako grickate nokte ili otvarate razne stvari poput limenki noktima koji su već "načeti", listaće se još više.

Ovakve, naizgled bezazlene aktivnosti, mogu da dovedu do uništenja nokta.

- Naši nokti izrađeni su od mnogih slojeva ćelija. Veza između jedne ćelije i drugih susednih ćelija može biti ugrožena, što dovodi do toga da se nokat ljušti - pojašnjava dermatolog Ros.

Kako biste sprečili listanje noktiju, dr Ros preporučuje primenu ojačivača za nokte. Osim toga, takođe je važno koristiti slabiji skidač laka za nokte bez acetona.

Grickanje noktiju, prst u ustima Foto: Shutterstock

5. Nedostatak hranljivih sastojaka

- Listanje noktiju povezano je s manjkom kalcijuma, kao i s nedostatkom gvožđa, vitamina D i vitamina B. Svi ovi vitamini pomažu da keratin, od čega su nokti stvoreni, ojača - kaže dermatolog.

Dobro uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem i nemasnim proteinima dobra je za rešavanje prehrambenih nedostataka.

U svakom slučaju, savetuje dermatolog, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom šta je potrebno da unosite kako bi vam se stanje noktiju poboljšalo.

6. Možda imate problema sa štitnom žlezdom

Iako tipični znakovi poremećaja rada štitne žlezde uključuju promene težine i umor, listanje noktiju takođe može biti znak da bi trebalo da proverite ovu žlezdu i nivo hormona.

7. Imate gljivičnu infekciju

- Gljivična infekcija nokta može uzrokovati nekoliko različitih vrsta distrofije noktiju, uključujući listanje noktiju - kaže dr Ros.

Ako mislite da imate gljivičnu infekciju, posetite dermatologa, a on će vam reći tačnu dijagnozu i ukoliko postoji problem s gljivicama prepisaće vam adekvatnu terapiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA