• 5

Koliko smo blizu kolektivnog imuniteta: Da li ćemo morati redovno da se vakcinišemo protiv korone

, Telegraf

Predsednik Odbora za imunologiju i alergologiju Odeljenja medicinskih nauka SANU akademik Miodrag Čolić rekao je da se nalazimo na donjoj krivi zaustavljanja talasa koji je započeo u martu

 • 5
SAJAM VAKCINACIJA ASTRA ZENEKA

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Akademik Miodrag Čolić rekao je da je zaustavljanju talasa zaraze koji je započeo u martu doprinela vakcinacija, kao i da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.

Naglasio je da misli da nas tokom jeseni ponovo očekuje borba protiv kovida, ali u nešto manjem obimu. Za masovnu vakcinaciju u našoj zemlji zalaže se i Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti formirana tokom pandemije.

Predsednik Odbora za imunologiju i alergologiju Odeljenja medicinskih nauka SANU akademik Miodrag Čolić rekao je za RTS da se nalazimo na donjoj krivi zaustavljanja talasa koji je započeo u martu i da je sigurno da je tome doprinela vakcinacija.

- Interesantno je da i u zemljama regiona gde masovnost vakcinacije nije toliko velika, takođe se zaustavlja kriva, što je odraz prirodnog toka ove epidemije - naveo je akademik Čolić.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Čolić je naveo da su procene za postizanje kolektivnog imuniteta, kada se proces širenja virusa zaustavlja, oko 70 odsto vakcinisanih.

- Tu treba računati imunitet koji je stečen na prirodan način, infekcijom. Ne zaboravimo da je bilo mnogo asimptomatskih slučajeva, takođe i onih koji nisu registrovani u pojedinim regionima, čak i u velikim gradovima i ono što je jako značajno, to je da imamo procenat efikasnosti, odnosno obuhvaćenosti stanovništva vakcinacijom - istakao je Miodrag Čolić.

Institut Torlak, testiranje na korona virus, kovid, PCR

Foto: Marko Jovanović

 

"Individualna testiranja nisu ni potrebna, ni značajna"

Kada je reč o trećoj dozi i redovnom vakcinisanju protiv korona virusa, Čolić je naveo da je sada teško odgovoriti na ovo pitanje i dodao da smatra da su individualna testiranja nisu ni potrebna, ni značajna.

- Zbog toga što titar antitela i odsustvo antitela ne znači da li imamo ili nemamo zaštitu, odnosno koliko će nas štititi. Prvo, mi ne proveravamo takozvana neutrališuća antitela koja su najznačajnija za sprečavanje širenja virusa, a drugo, vrlo je teško i skoro nije moguće sprovoditi skrining i testiranje takozvanog ćelijskog imuniteta koji ima značajnu ulogu - istakao je akademik Čolić.

Dodao je da misli da ćemo morati redovno da se vakcinišemo.

- Koliko god mislili da taj imunitet može biti dugotrajan, on je ipak u globalu ograničen na maksimalno godinu dana. Naravno, neko će imati imunitet koji će trajati mnogo duže, neki mnogo kraće. Nijedna zemlja ne može da napravi jedan generalni skrining i svaku osobu testira, pogotovo što mi nemamo jasne parametre šta je to što određuje našu zaštitu - kazao je Čolić.

Istakao je da je on oprezni optimista i da sve ukazuje na to da smo blizu kolektivnog imuniteta za čije stvaranje zavisi mnogo faktora.

Čolić je naveo da je on preležao kovid i da je vakcinisan, ali da i dalje nosi masku, pošto je potrebno biti oprezan.

 

SANU u petak održava naučni skup o kovidu-19

Srpska akademija nauka i umetnosti u petak održava naučni skup "Šta smo dosada saznali o kovid-19 infekciji – poruke, nova saznanja i dileme". Miodrag Čolić je rekao da je najveći zadatak tog skupa doprinos Akademije i njenih članova u borbi protiv pandemije.

- To će biti jedan izraz kontinuiteta delovanja Akademije kada je u pitanju kovid 19, koje nije dovoljno prepoznato u javnosti. Uglavnom će govoriti članovi Akademije, članovi Odbora za imunologiju i alergologiju, koji imaju projekte i članovi Akademije koji su dobili projekte preko Fonda za nauku - istakao je Čolić i naveo da će biti moguće prisustvo skupu i onlajn.

Naglasio je da misli da nas tokom jeseni očekuje borba protiv koronavirusa, ali ne u ovakvom obliku i obimu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Oho

  2. jun 2021 | 09:28

  Ovaca ima puno. Špricaće ih na svakih šest meseci.

  14
  5

  Podelite komentar

 • Mihajlo

  2. jun 2021 | 15:20

  Boris Dzonson je izjavio da je trenutni plan da se vecina svetske populacije vaksinise do kraja 2025. Kako ce to izvesti ako ukinu sve mere? Znaci, morace da pumpaju strah i drze mere sve dok ne urade planirano. Naravno, laziranje statistike se podrazumeva.

  6
  0

  Podelite komentar

 • 534

  2. jun 2021 | 09:17

  Ali ne zaboravimo da stečeni imunitet bilo zaražavanjem bilo vakcinom ima svoj rok trajanja. Koliko je onih koji su bili zaraženi prošle godine i danas imuno? Posebno oni koji su bili asimptomatski ili sa veoma blagim oblikom. Malo. Ne mižete njih sabirati u imunizovane.

  6
  6

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok