• 1

Sezona krpelja je u jeku: Ako vas ujede, jednu stvar nikako ne bi trebalo da radite

, Telegraf

Većina bolesti koje izazivaju može da bude sprečena ispravnim uklanjanjem krpelja iz tela

  • 1
Krpelj

Foto: Pixabay

Proleće i lepo vreme nas prosto mame da slobodno vreme sve češće provodimo van kuće. Ali, nisu ljudi jedini koji jedva čekaju sunčane dane kako bi se aktivirali. Naravno, tu su i krpelji, koji strpljivo čekaju toplo vreme kako bi napokon izašli na površinu.

Najveća brojnost krpelja je u proleće i rano leto, kada je i vlažnost veća.

Da li su krpelji opasni?

Oni su prenosioci virusnih i bakterijskih oboljenja. Sisajući krv domaćina, telo krpelja od svega par milimetara može da naraste i do jednog centimetra. Kada se napuni krvlju, krpelj odlazi sa domaćina i spreman je za traženje nove žrtve.

Većinu bolesti koje krpelji izazivaju mogu se sprečiti ispravnim uklanjanjem krpelja iz tela. Najpoznatija je Lajmska bolest, ali mogu biti izazivači i tularemije, Q-groznice, bruceloze, erlihioze i anaplazmoze.

Prema podacima kojima raspolažu epidemiolozi, 30 – 40% krpelja na teritoriji Beograda je zaraženo Borreliom, koja zapravo i prenosi Lajmsku bolest.

Jednu stvar koju nikako ne trebalo da radite je da na mesto ujeda stavljate hemijska sredstva - alkohol, benzin, aceton...  To je agresivna metoda koja kod krpelja izaziva stres i on zbog toga izbacuje tečnost u kojoj se mogu naći izazivači bolesti.

Krpelj

Foto: Pixabay

Kako se zaštititi?

  • Obucite majicu ili košulju dugih rukava, nogavice uvucite u čarape i nosite zatvorenu obuću
  • Izbegavajte odeću tamnih boja, jer ćete teško uočiti kreplja
  • Izbegavajte da ležite na travi i da se provlačite kroz šumu
  • Koristite repelente koji mogu i nekoliko sati da štite od ujeda insekta
  • Pre nego što odete kući, pažljivo pregledajte svoju odeću

Kako ukloniti i tretirati ujed?

Ukoliko dođe do ujeda krpelja, najbolje rešenje je da odete kod lekara. Međutim, ako se ne nalazite blizu zdravstvene ustanove, onda je najbolje da krpelja izvadite sami.

Sve što vam je potrebno je pinceta, koju ćete pre upotrebe dezinfikovati.

Za efikasno vađenje, potrebno je da krpelja uhvatite što bliže površini kože. Polako povlačite, bez naglih pokreta, pazeći da ne zgnječite krpelja. Istovremeno, okrećite pincetu levo - desno.

Kada ste odstranili krpelja, vreme je za saniranje rane. Najbolje je da isperete vodom i sapunom, a možete je isprati i ohlađenim čajem od kamilice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima