Skrining grudnog koša otkriva najmanje 4 ozbiljne bolesti: Treba ga raditi samo jednom godišnje

Skrining se radi na skeneru najnovije generacije sa 80% nižim zračenjem, bez jodnog kontrasnog sredstva, tako da nema kontraindikacija

  • 3
Bel Medic, Medik, DR SINIŠA RUSOVIĆ, skener Foto: Belmedic.rs

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje perko 4.600 obolelih od karcinoma pluća, koji je najčešće daleko odmakao i koji u ogromnom broju slučajeva dovodi do smrtnog ishoda uz ogromne troškove lečenja. Cilj skrining programa koji je pokrenuo Bel Medic jeste da se promene otkriju što ranije, dok pacijent nema simptome i kada možemo da se nadamo povoljnom ishodu lečenja, kaže za Telegraf dr Siniša Rusović, radiolog i šef tima za skenerski skrining program plučnih i kardiovaskularnih bolesti u Bel Medicu.

  • Koje bolesti mogu da budu otkrivene kroz skrining program?

Cilj skrining programa je rano otkrivanje četiri česte i ozbiljne bolesti, a to su tumori pluća dok još nema simptoma, hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), praćenje post Covid oštećenja na plućima i detekcija promena na koronarnim arterijama koje mogu da sugerišu na rizik od koronarne okluzivne bolesti.

  • Zašto je ovakav program značajan? Šta tačno čovek može da dobije ako radi skener grudnog koša jednom godišnje, a ne oseća nikakve tegobe?

Važno je otkriti karcinom pluća dok nema simptoma, što ranije. Jer tada operacija u kombinaciji sa novim neoperativnim onkološkim terapijama ima najveće šanse za uspeh. Kada se karcinom otkrije u fazi kada daje simptome, bitka je najčešće izgubljena. A rano otkrivanje daje ogromnu verovatnoću za konačno izlečenje.

Kada govotimo o hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća, rano otkrivanje i lečenje može dovesti do zaustavljanja bolesti i smanjenja invalidnosti i smrti.

Otkrivanje kardiovaskularnih bolesti kod asimptomatskih bolesnika omogužava dalje kardiloško praćenje i ispitivanje, čime bi se predupredila pojava akutnog infarkta miokarda i ostalih kardioloških bolesti vezanih za koronarnu cirkulaciju. Ovo je jako važno kada se ima u vidu da u Srbiji od bolesti srca godišnje oboli oko 20 000 ljudi.

Bel Medic, Medik, DR SINIŠA RUSOVIĆ, skener Foto: Belmedic.rs
  • Ali ljude će, kada ovo pročitaju, verovatno biti strah da dođu na pregled.

Skrining se radi pre svega da biste izašli od nas sa potvrdom da ste zdravi, a ne bolesni. Rezultat preventivnog pregleda može biti potpuno normalan nalaz bez promena u plućima, i tome se svi nadamo. Ali veoma je važno da mi možemo detektovati promene kada one mogu da se leče i izleče. Našim skenerom možemo da otkrijemo noduse, takozvane čvoriće, veličine do 10 milimetara, koji zahtavaju samo praćenje na tri do šest meseci ili pojačan nadzor uz primenu dodatnih dijagnostičkih metoda bronhoskopije i biopsije. Želim da napomenem da Bel Medic ima niskodozni skener, dakle skener koji zrači manje do 80% od ostalih skenera. Događa se da otkrijemo i visokosumljivih ili verovatno sigurne promena koje zahtevaju bronhoskopiju, biopsiju i operativni tretman minimalno invazivnim tehnikama VATS resekcijama, uz maksimalno poštedne intervencije pluća. Ovakvim multidisciplinarnim pristupom Bel Medicovog tima radiologa, pulmologa, grudnih hirurga i onkologa direktno se smanjuje smrtnost od karcinoma pluća, smanjuje se invalidnost pacijenata, poboljšava kvalitet života.

  • Kažete da skener koji imate u Bel Medicu zrači do 80% manje. Ipak, za koliko je bezbedno raditi skenersko praćenje na tri do šest meseci kada je to potrebno?

U radiološkoj dijagnostici uvek se meri odnos između štete i koristi od ispitivanja gde se primenjuje jonizujuće zračenje. Postoje skeneri različitih karakteristika, starosti i namena. Zato je od suštinskog značaja da doza zračenja bude što niža, a da skener ima takve tehničke karakteristike da daje što više informacija lekaru. Bel Medic ima novi skener koji je upravo takav da ima mogućnost da daje pouzdane snimke i sa malim dozama zračenja, koje su u odnosu na druge skenere i do deset puta manje. Tek tada skrining ima pun značaj jer skoro bez štetnog efekta omogućava rano otkrivanje i redovno praćenje promena koje direktno utiču na dužinu i kvalitet života. Naime, svaki karcinom je izlečiv ako se dovoljno rano dijagnostikuje.

  • Kome je ovaj skrining program namenjen?

Program je, kako smo rekli, namenjen visokorizičnim pacijentima u periodu dok nema simptoma a ima šanse za izlečenje. Takođe, valjalo obuhvatiti i osobe koje su u porodici imale karcinom pluća zbog genetske sklonosti.

Dizajniran je po svetskim i evropskim preporukama: pušačima starosne grupe 55 godina i više, kao i bivšim pušačima iste starosne dobi koje su pušili 20 cigarata poslednjih 15 godina. S obzirom na to da Srbija, uz Albaniju, zauzima drugo mesto po učestalosti karcinoma pluća, mišljenja sam da bi granicu trebalo pomeriti na 50 godina.

  • Zašto to mislite?

Iskustvo u starosnoj grupi od 50 do 55 godina pokazuje da tu već imamo simptomatske bolesnike koji se otkrivaju u odmaklim stadijumima.

  • Koliko traje pregled i koje su prednosti takvog pregleda?

Samo snimanje traje manje od jednog minuta.

  • Koliko košta pregled?

Cena pregleda je 12.000 dinara.

  • Gde pacijenti mogu da obave skrining preglede?

Pregledi se rade u Bel Medicu na Slaviji, Knjeginje Zorke 7, uz zakazivanje preko call centra na 065 309 1000 ili preko društvenih mreža, na primer Facebooka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    8. jun 2021 | 17:16

    Potrazite uput i videtcete sta ce vam odgovoriti.

  • Ekola

    8. jun 2021 | 17:34

    Kako nema kom.kada sam napisala da nemamo vecina novac za privatni skener

  • Mixx

    8. jun 2021 | 22:54

    Da.. ozračiš se jednom godisnje,i tako 3 godine,i, onda ..eto ga rak nečega 🙂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA