Rezultat nemačke studije: Kombinovanjem AstraZeneke i Fajzera, veća efikasnost u stvaranju imuniteta

Kod vakcinacije različitim cepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitela i tzv. T ćelija, navedeno je u studiji

  • 8
AstraZeneka, Astra Zeneka, Fajzer, korona, vakcine, vakcina Foto: Tanjug/AP

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv korona virusa značajno povećava efikasnost u stvaranju imuniteta, saopštio je nemački Univerzitet.

Posle studije sprovedene na 250 osoba, koje su kao prvu vakcinu primile cepivo AstraZeneka, a kao drugu Fajzer/Bajontek, zabeležena je veća efikasnost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obe doze AstraZeneke, stoji u saopštenju Univerziteta u Sarbrikenu.

Ovakva kombinacija, kako se dalje navodi, postiže veću efikasnost i od dvostruke kombinacije Fajzerove vakcine.

Kod vakcinacije različitim cepivima dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitela i tzv. T ćelija.

Autori studije, koji su, prema sopstvenim navodima, bili iznenađeni nesumnjivim rezultatom, preporučuju vakcinaciju različitim cepivima.

Fajzer/Bajontek spada u noviju generaciju, tzv. mRNA vakcina, dok AstraZeneka pripada tradicionalnoj grupi tzv. vektorskih vakcina.

Kako naučnici sa ovog Univerziteta naglašavaju, aktuelna studija bi trebalo da bude produbljena kako bi se došlo do novih saznanja, da li efikasnost ima veze sa polom ili starosnom dobi.

Pošto je nemačka Savezna komisija za vakcinaciju početkom aprila preporučila je da se osobe mlađe od 60 godina više ne vakcinišu AstraZenekom, pojavio se problem se sa osobama koje su kao prvu vakcinu već primile to cepivo. Njima je na kraju preporučena vakcinacija ili Fajzerom ili vakcinom Moderna, prenosi Hina.

Podsetimo, prof. dr Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu rekao je da ne bi trebalo bežati od kombinacije vakcina i da je to i u veterini čest slučaj.

- U veterini uvek kombinujemo nekoliko doza i nekoliko vakcina, jer se tako pokrivaju sve varijante i mutacije. Garantujem da se u toj kombinaciji može napraviti bolja zaštita, jer je to iskustvo iz veterine. Imunitet je sličan, imuni sistem reaguje isto. Od opasnih zaraznih bolesti 75 odsto su isti za životinje i za ljude - objasnio je Šekler u aprilu ove godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA