≫ 

Šta se zna o afričkom soju korone koji je potvrđen na Kosovu: Zabrinjava naučnike, ima 3 mutacije

Beta varijanta virusa SARS-CoV-2 najrizičnija je za osobe starije životne dobi i one sa lošijim osnovnim zdravstvenim stanjem

  • 21
foto Pixabay foto Pixabay

Južnoafrički soj korona virusa, jedna od mutacija virusa SARS-CoV-2, otkriven je kod pacijenta u Prištini.

Kada se pojavio, ovaj soj izazvao je veliku zabrinutost epidemiologa i naučnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Otkriven je u Južnoj Africi, u Istočnom Kejpu u oktobru 2020. godine. Smatra se da se ova varijanta korona virusa pojavila već u julu ili avgustu 2020, ali je otkrivena nekoliko meseci kasnije.

Soj korona virusa koji je po klasifikaciji SZO dobio naziv Beta soj, prisutan je u 96 zemalja sveta, a pored ostalih registrovan je i u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Prema do sada raspoloživim podacima, južnoafrička varijanta virusa SARS-CoV-2 najrizičnija je za osobe starije životne dobi i one sa lošijim osnovnim zdravstvenim stanjem.

Prati je ista simptomatologija kao i ostale sojeve infekcije korona virusom – povišena telesna temperatura, kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, osećaj malaksalosti, otežano disanje.

Ono što, međutim, zabrinjava naučnike je strah da Beta soj može lakše da se širi. Naime, ova varijanta ima 3 mutacije u šiljastom području genoma, zbog čega se lakše vezuje za ljudske ćelije.

Naučnici su, takođe, zabrinuti jer ne znaju da li će postojeće vakcine protiv korona virusa biti jednako efikasne kao kod britanskog, odnosno Alfa soja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA