• 0

Od fibromijalgije češće oboljevaju žene: Naš stručnjak upozorava da i stres može da bude okidač

, Telegraf

Bol u mišićima i osećaj zamora prvi su simptomi koji mogu da ukažu na jednu od najčešćih bolesti današnjice

  • 0
Bol u leđima

Foto: Shutterstock

Verovatno ste i sami više puta izgovorili rečenicu: "Sve me živo boli", a osobe sa fibromijalgijom se uglavnom osećaju tako. Jednostavni zadaci poput ustajanja iz kreveta i oblačenja košulje za njih mogu da budu veoma bolni. Nažalost, lekari još uvek nisu pronašli lek koji bi ove ljude zauvek oslobodio bola.

Šta je fibromijalgija i ko oboleva?

Fibromijalgija je hronično oboljenje koštano-mišićnog sistema koje karakterišu dugotrajni, široko rasprostranjeni bolovi, osetljivost na pritisak u određenim tačkama, poremećaj spavanja i raspoloženja, kao i izražena malaksalost i umor.

Ona može pratiti i neku inflamatornu bolest kao što su lupus, lajmska bolest ili poliartritis. Od fibromialgije pati 2,2 odsto svetske populacije. Bolest se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, i to posle 40. godine života. U nekim slučajevima od ove bolesti mogu patiti i deca.

– Fibromijalgija kod dece se na sreću javlja ređe, ali je odlikuju isti simptomi kao i kod odraslih - kaže za eKliniku prof. dr Mirjana Veselinović, specijalista interne medicine i reumatolog.

Uzroci mogu da budu genetske i anomatske prirode, poremećaji spavanja, trauma i stres, a posebno u slučajevima velikih porodičnih lomova tipa bolesti, smrti, razvoda, alkoholizma, porodičnog nasilja, svađa… I kod dece, najčešći pridruženi simptomi mogu da budu depresija, glavobolja, anksioznost, nesanica, sindrom iritabilnog kolona, hronični umor. Terapijski pristup takođe mora da bude interdisciplinaran, s tim što je deci potreban još složeniji psihološki tretman.

Bolovi utiču na psihofizičko stanje 

Sagovornica eKlinike objašnjava da fibromijalgični bol može da bude lokalizovan i da se javi u regiji ramenog pojasa, kičmenog stuba, kukova ili viličnog zgloba, ali i po celom telu. Uz ovaj bol, kao prateći simptomi javljaju se hronični umor, poremećaj spavanja i ukočenost zglobova.

Ono što fibromijalgiju čini još ozbiljnijim problemom je psihički komorbiditet koji se javlja u obliku anksiozno-depresivnog sindroma. Zbog toga se fibromijalgija smatra, osim muskuloskeletnim, i neuropsihijatrijskim oboljenjem u čije lečenje, da bi bila uspešno tretirano, moraju da budu uključeni reumatolog, fizijatri, ali i neurolozi i psihijatri.

Šta je fibrofrog?

Veliki broj pacijenata ima karakteristične kognitivne probleme u funkcionisanju – fibrofog, u vidu poremećaja koncentracije, pažnje, memorije i koordinacije pokreta, a tu je i čitav splet drugih problema, u prvom redu genitourinarnog i gastroenterološkog, promene na koži, glavobolje i stenokardije.

Javljaju se cistitisi bez infekcija, mioklonus (kontrakcije jednog dela mišića), hipoglikemija, gojaznost, bolovi u grudima i ogroman broj drugih simptoma, koji pokazuju slabost tela (čak i problemi sa vidom). Postoji i podatak da trećina pacijenata sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom ima i fibromijalgije – naglašava prof. Veselinović.

Žena bol u leđima

Foto: Shutterstock

Kako se uspostavlja dijagnoza i šta je uzrok?

Često je teško postaviti dijagnozu, s obzirom na to da ne postoje specifični testovi za otkrivanje ove bolesti. Multidisciplinarni i timski pristup lekara različitih specijalnosti od reumatologa, fizijatara, neurologa, endokrinologa, gastroenterologa, psihijatara do psihologa, uz neohodne dijagnostičke procedure i preglede, neophodni su za ranije otkrivanje i lečenje ovog stanja.

Stres je takođe i važan činilac "začaranog kruga" fibromijalgije koji uz mišićnu napetost, hronični umor i fizičku neaktivnost čini fibromijalgični bol rezistentnim na terapiju. Ostali pratioci ovog kruga, kada pacijent ne reaguje na terapijske protokole su bol, napetost mišića, umanjena fizička aktivnost, umor, depresija i mišićni spazam.

Obolele osobe imaju niži prag bola, pa bolne nadražaje doživljavaju daleko intenzivnije, a stimuluse koji obično ne izazivaju bol doživljavaju kao veoma intenzivan. I u procesu magnetne rezonance pri dijagnostici, uočava se problem u sprovođenju bolnih signala od periferije ka mozgu – opisuje mehanizme bola profesorka Veselinović.

Takođe, kako navodi, trenutno je aktuelna hipoteza o još nekim mogućim uzrocima nastanka koja se vezuje za neuralno–vaskularno polje. Naime, biopsija kože šake pacijenta sa fibromijalgijom pokazala je prisustvo velikog broja arteriolo-venularnih šantova koji, navodno, osim što regulišu protok krvi, utiču i na svesni osećaj dodira i bola. Međutim, za potvrdu je potrebno još ispitivanja i kliničkih studija.

Bol u kičmi leđima

Foto: Shutterstock

Kako se leči fibromijalgija?

Iako ne postoji lek za fibromijalgiju, glavni cilj u lečenju je da se umanje bolovi i smanji psihička napetost. Vežbanje i fizikalna terapija smatraju se jednim od najefikasnijih tretmana.

– Takođe je potvrđeno da je aerobni kardio-trening jedan od najefikasnijih načina terapije, uključujući brzo hodanje, plivanje, aerobik u vodi i vožnju bicikla. Preporučuju se i Tai Chi, joga, kao i neki nekonvencionalni načini terapije kakvi su dijetalni režim ishrane, detoksikacija organizma, meditacija i akupunktura - navodi sagovornica eKlinike.

Važno je napomenuti i da su ovi pacijenti izuzetno osetljivi na bilo kakve nadražaje poput nagle promene temperature, a posebno na hladnoću. Ne bi trebalo da upražnjavaju trčanje, intenzivan trening, step aerobik, niti da podižu tegove.

Oboleli od fibriomijalgije su veoma zahtevna i senzitivna grupa pacijenata kojoj je potrebna posebna pažnja i pomoć jer mnogi od njih pate i celog života, a bolest utiče i na njihove porodice, posao i prijatelje. Većina njih živi u bolu, strahu od osećaja nesposobnosti i drugim pridruženim strahovima  - zaključuje profesorka Veselinović.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima