≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zašto i dalje ne mogu da zatrudnim? 9 stvari koje bi svaka žena koja želi bebu trebalo da zna

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pokušaji da žena ostvari svoj san i ostane u drugom stanju mogu da budu emotivno iscrpljujuće iskustvo

  • 8
vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Novinarka Kejt Spenser majka je dvoje dece. Poput mnogih žena, i ona je pre nego što će prvi put ostati u drugom stanju bila pod pritiskom da sa njenim telom „nešto nije u redu“ i da će „verovatno ostati bez potomstva“. Pre prve trudnoće negovala je negativna uverenja, a onda ju je život demantovao.

Spenserova je za magazin „Cosmopolitan“ napisala tekst u kom je podelila 9 važnih saveta svim ženama koje s nestrpljenjem čekaju da postanu mame.

- Na stranu porođaj i roditeljstvo, samo pokušavanje da ostanete u drugom stanju je emotivno iscrpljujuće iskustvo koje treba pregrmeti – navodi Kejt.

- Verujte kada vam to kaže neko ko je to iskusio (dva puta!). Ako ste odlučile da je sve to iza vas i da je vreme da pustite i zaboravite, ipak zapamtite nekoliko važnih stvari:

1. Svaka žena je drugačija

Mislila sam da će moja trudnoća biti ista kao trudnoće mojih prijateljica. Dok sam slušala njihove “Kako sam ostala trudna” priče, naivno sam pretpostavljala da moje telo funkcioniše isto kao i njihova.

“Keli je zatrudnela tačno dva meseca od kada su počeli da rade na bebi i imala je jutarnje mučnine tri puta nedeljno? Isto ću i ja!”

To se, međutim, nije desilo. Razlog? Svako od nas je drugačiji. Posebno je važno da ovo zapamtite kada pokušavate da zatrudnite jer…


2. Možda nećete uspeti odmah

Imate prijateljicu koja je zatrudnela onog dana kada su prvi put pokušali. Zapravo, imate 10 prijateljica kojima se to desilo.

“O bože, ja sam potpuno sterilna!”

I ja imam takve ljude u svom okruženju. Takve priče su bile toliko uobičajene da sam bila sigurna da ću i ja zatrudneti pri prvom pokušaju.

Izbezumila sam se kada se mesec dana pokušaja pretvorilo u 2, zatim u 6, a onda i u 8. Konačno sam zatrudnela posle 10 meseci, ali ne pre nego što sam naučila sledeće...

3. Ne znači da nešto nije u redu sa vama

Odrastajući, dugo sam mislila da bilo kada tokom meseca mogu da zatrudnim ako imam seks. Nisam kapirala ovulaciju, niti činjenicu da nismo sve vreme isto plodne. Bila sam apsolutno ubeđena da ću zatrudneti čim prestanemo da koristimo zaštitu – tako su nam govorili dok smo išli u srednju školu.

To nije istina. Ponekad baš zna da se oduži... Baš zato što često slušamo priče žena kojima je to uspelo iz prvog ili drugog pokušaja, lako je da pomislimo da zapravo sa nama nešto nije u redu.

Istina je da može postojati i medicinski razlog za to. Ali, prihvatite da je potrebno vreme.

Pescani sat Foto: Shutterstock

Doktorka mi je rekla da će za nekog mojih godina biti potrebno 6 meseci do godinu dana da bih ostala u drugom stanju i da ne bi trebalo zbog toga da se uznemiravam. Možete li da pretpostavite šta sam radila kad sam to čula? Naravno, nervirala se za medalju. Ali, na kraju se ispostavilo da je doktorka bila u pravu.

4. Telu je potrebno vreme da se oporavi od kontracepcije

Kod nekih žena se uspostavi normalan menstrualni ciklus čim prestanu sa uzimanjem kontraceptivnih pilula. Ali nemaju sve tu sreću.

Kad sam prestala sa hormonskom kontracepcijom mom telu su bili potrebni meseci da ponovo uspostavi regularan ciklus. Iako je ovo sasvim normalna pojava, ako posumnjate da nešto nije kako valja, obratite se doktoru.

pilula za jutro posle, kontracepcija Foto: Pixabay.com

5. Nema svaka žena ciklus koji traje 28 dana

Kada sam prestala sa kontracepcijom, imala sam ciklus koji je trajao 34 dana. Ispostavilo se da je i to sasvim normalno, jer prosečan ciklus traje od 28 do 35 dana. Kada je moj ciklus najzad postao kraći, ovulaciju sam i dalje imala nešto kasnije u toku ciklusa.

Prosečna žena sa ciklusom od 28 dana ovulira 14. dana, a ja sam ovulirala oko 20. dana. Znajte da se vaše telo neće uvek ponašati onako kao što predviđaju vaša aplikacija za plodne dane ili knjiga koju ste pročitali.

6. Prednosti i mane aplikacija za plodne dane

Svaka od nas može da preuzme 10 aplikacija za praćenje plodnosti, ali ovaj broj će i dalje biti sitnica u odnosu na broj digitalnih alata koji su na raspolaganju kada je u pitanju praćenje bioritma našeg tela.

Istina, aplikacije su od pomoći kada nam pružaju osećaj kontrole tokom nepredvidivog procesa kroz koji prolazimo. Ali, isto tako, one mogu veoma lako da naše iskustvo ostajanja u drugom stanju pretvore u opsesiju.

mama i beba Foto: Freepik.com

Onog trenutka kada osetite da vam aplikacije više odmažu nego pomažu skinite ih sa telefona, bar na nekoliko meseci. Možete slobodno da se sklonite sa društvenih mreža i foruma ako više ne možete da podnosite tuđe objave tipa: “Dve crticeeeeee!”

7. Opustite se

“Ovuliram - vreme je za akciju u krevetu” i nije baš privlačna opomena vašeg Gugl kalendara.

Ne dozvolite da vam zakazivanje pokvari raspoloženje. U zabavu sa partnerom uključite igračke, ulja, provokativni veš, koktel…, sve ono što volite, a što će smanjiti tenziju i učiniti da se opustite.

8. Test za trudnoću – danas negativan, za nekoliko dana pozitivan

Test za rano utvrđivanje trudnoće nije uvek pouzdan, posebno ako ga uradite odmah po začeću. Pokazuje pozitivan rezultat kada u urinu detektuje hormon HCG, a to se obično desi 2 nedelje od trenutka začeća.

Trudnoća, test za trudnoću Foto: Freepik.com

Iako će vas čekanje da uradite test koštati živaca, svakako će vas poštedeti nerviranja kad shvatite da ste ga uradili prerano.

9. Vi najbolje poznajete svoje telo

Slušajte svog doktora, ali slušajte i sebe. Vi dobro znate po kom sistemu vaše telo funkcioniše. Želja da ostanete u drugom stanju može da bude zabavna, ali, nažalost, i frustrirajuća.

Znate već - svako ima mišljenje, savet ili „proverenu stvar koja sigurno dovodi do rezultata“. Prijatelji, doktori, roditelji, kolege, komšinice i, naravno, naši dragi partneri..., svi imaju toliko toga da kažu o vama, vašem telu i trudnoći koju toliko želite, ali vi verujte sebi i svom instinktu.

I svojoj materici.

Video: Nekadašnja članica grupe Denstinys Child vežba u devetom mesecu trudnoće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    11. jun 2021 | 10:15

    Previse često žene danas imaju problema sa začećem. Sve tri moje najbolje drugarice su pokušavale godinama da zatrudne, pile hormone, stresirale se... Dve su uspele, jedna nije nikada. Koleginice sa posla takodje, samo jedna uspela posle 6 mesececi, ostale se godinama mucile. Ja sva tri puta zatrudnela odmah u prvom mesecu kad smo suprug i ja počeli da radimo na tome, a imala sam 32 godine kad sam rodila prvog sina. Imala sam sreću ili... sta god da je to. Ciklusi su mi na 36 dana oduvek i nikada nisam pila pilule za kontracepciju. Meni se nekako čini da to ima veze sa čestim genitalnim infekcijama i upalama jajnika, jer to je svim tim ženama koje znam zajedničko. Gledam ove devojčice sada kako u sred zime na minus 15 nose patike i nazuvice na kratke farmerke, stomaci im goli, meni hladno kad ih vidim onako. Ne razmišljaju o budućnosti uopšte. Posle kad budu htele da rode decu biće jao zašto ne mogu, a ili nemaju nikoga da ih posavetuje, ili ne slušaju.

  • Gačićeva

    11. jun 2021 | 09:56

    Nikada nisam želela decu!🤷‍♀️

  • Viki

    11. jun 2021 | 11:39

    Tek neces posle vakcine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA