• 6

Kada bi mogla da počne vakcinacija dece: Kakva je dalja procedura i šta sada sleduje

U našoj zemlji do sada je vakcinisano oko 16 odsto mladih

  • 6
Vakcinacija tinejdžer

Foto: Shutterstock

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je "Fajzerovu" vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Pavle Zelić iz te Agencije rekao je da slede koraci koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarjuća tela i institucije, pre svega na Batut, koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre.

Fajzerova vakcina se može koristiti kod dece od 12 do 15 godina, zaključila je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. U našoj zemlji do sada je vakcinisano oko 16 odsto mladih.

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je za RTS, da je nakon EU i SAD i naša Agencija za lekove je uz maksilalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi odobrila vakcinu Fajzer-Biontek za uzrast od 12 do 15 godina.

- Posmatrali smo podatke iz kliničkih ispitivanja u drugim državama obavljenih na ovoj populaciji, kada su se stekli svi uslovi, doneta je odluka na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za humnane lekove koja je juče zasedala, a juče je i Agencija odobrila primenu vakcine na ovoj populaciji - rekao je Zelić.

Prema njegovim rečima, posle ovoga slede naredni koraci, koji se odnose na republičke stručne komisije, odgovarjuća tela i institucije, pre svega na Batut koji moraju da urede sve oko primene vakcine i sve parametre koji se toga tiču definišu.

- Lično sam imao priliku da razgovaram sa roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja ili bolesti i koji jedva čekaju ovu vakcinu. Zato ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida i za mlađe pacijente koji su ugroženi od novih varijanti virusa - mi im šansu moramo dati - rekao je Zelić.

Zelić podvlači da je Ministarstvo zdravlja "koje sve nas koorodniše pokazalo kvalitet i odlučnost i u ovoj situaciji".

- Očekujemo da će se pitanje rešiti u najskorijem roku i da će deca kojima je potrebno da se vakcinišu protiv kovida doći do prilike, a važno je da se i svaka serija kontroliše od strane Agencije - istakao je Zelić.

Zelić kaže da Fajzer vakcina ima dovoljno i da nema problema što se tiče količina.

Smatra da i građani koji se nisu vakcinisali to treba da učine.

- Radimo na tome da podignemo svest i razgovaramo sa svim onima koji imaju strahove, da ih razvejemo - rekao je Zelić.

Govoreći o neželjenim rekacijama, kaže da je bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih rekacija posle vakcine, a 9 ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku.

Video: Odobrenje Fajzer vakcina za mlađe za nekoliko dana

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    Ja neću a za decu će biti krvi.

  • Srkimaja

    Dali ste deci mogucnost da odlucuju sama da imaju ista prava kao odrasli pa sad se dogovorite sa njima na lep i demokratski nacin da li zele ili ne zele da prime vakcinu a znam da moje zubaru nece da podju dok ne zapretim sa kaznama.....

  • Mile

    jezivo ,cekamo da ih pohapse kao 2009te

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima