• 5

Operacije na mozgu u budnom stanju, pacijent ide kući za 2 dana: Nova metoda lečenja na Dedinju

Ovakav način lečenja više odgovara pacijentima zbog bržeg oporavka i manjih komplikacija posle operacije

  • 5
foto Freepik.com

Ilustracija; foto Freepik.com

Intervencije na krvnim sudovima u mozgu na pacijentima u budnom stanju urađene su prvi put na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, čime je pacijentima sa tim oboljenjem omogućena još jedna metoda lečenja.

Pacijenti se nakon operacije zadržavaju u bolnici dva dana, a cilj metode je, kako je objasnio prof. dr Slobodan Ćulafić, da se zatvore aneurizme i da se zaustavi krvarenje.

On je objasnio da se intervencija radi kroz preponsku arteriju i onda se uz pomoć kratera ili mikro kratera dođe do krvnog suda na vratu, kičmene moždine ili na mozgu.

- Simptomi koji se javljaju pacijentima sa aneurizmom i drugim oboljenjima su glavobolje, smetnje s vidom, duple slike, padanje kapaka, smetnje sa gutanjem - naveo je Ćulafić.

On je dodao i da se 99 odsto pacijenata operiše u budnom stanju, sem onih koji su imali krvarenje ili moždani udar.

Maja Nešković, šef neurološke službe, kaže da nova metoda više odgovara pacijentima zbog bržeg oporavka i manjih komplikacija nakon operacije.

- Operacije koje su juče urađene su prošle dobro, sa neurološke strane pacijenti su odlično, nemaju nikakve tegobe, nadamo se da će sutra biti otpušteni - rekla je Nešković.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Milovan Bojić rekao je da su do sada karotidna oboljenja lečena tako što je bilo moguće jednim delom ući u lobanju, odnosno mozak, a zahvaljujući novoj metodi pristupačni su svi delovi mozga.

Sofka Jovanović, jedna od operisanih pacijenata, kaže za Tanjug da se posle operacije aneurizme oseća dobro i da će se već sutra kad se vrati kući vratiti svojim aktivnostima.

- Operisana sam juče, lepo se oporavljam, a imam i logopeda koji mi pomaže da povratim govor, jer sporo govorim posle operacije - kaže Jovanović.

Video: Lekar izveo neviđenu intervenicju: Muškarac se žalio na bol i svrab u ušima, a u njima...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    Institut Dedinje, je zila kucavica u našem zdravstvu. Dolaskom prof dr Bojiča na celo ove eminentne kuce, instirut je prepoznat u celom svetu!! Najpre o vrhunskim strucnjacima poput prof Čulaviča, skolovanim najpre kao vojno lice na VMA, zatim u bolnici, , Sveti Sava,, i van...?! Tu je još veliki broj strucnjaka koji rade kao,, velika porodica danonocno?! Jednostavno, ovaj Institut s pravom može da se meri sa vrhunskim u svetu. Pacijenti više ne moraju ići van, već sve komplikovane operacije, pogotovo od aneurizme, mogu obaviti u Institutu,, Dedinje,,!?

  • Ana

    Ćulafić je legenda! Da je više takvih lekara..

  • Vuk

    E ako nije mnogo "zavatilo"?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima