≫ 

Alergije u trudnoći: Kako da se zaštitite i koji lekovi su dozvoljeni

Trudnoća je posebno stanje svake žene u kome je osetljivija, pa čak sklona i reagovanju na alergene koji joj ranije nisu smetali

  • 0
Trudnica mobilni telefon Foto: Shutterstock

Trudnoća je posebno stanje, pa tako i oganizam buduće majke drugačije reaguje na neke potencijalne alergene nego organizam žene koja nije u drugom stanju.

To se, dok je žena u drugom stanju, odnosi i na reakcije organiza na neke poznate alergene, kao što su prašina, gljivice, polen, mačja dlaka, sunce i drugo.

Trudnoća se ne zove i "drugo stanje" bez razloga, jer je poznato da simptomi na neke alergene na koje nisu reagovale ranije, mogu da se pojave neočekivano kod budućih mama.

Neke lekove protiv alergije lekari preporučuju i tokom trudnoće. Ali pre nego što dođu do faze medikamenata preporuka je da razmislite o načinima za smanjenje simptoma, uključujući izbegavanje mogućih alergena.

Savet je udaljiti kućne ljubimce, naročito mačke iz neposredne blizine trudnice, odnosno iz prostorija u kući u kojima se trudnica duže zadržava.

Ne bi trebalo otvarati prozore u periodima godine kada počinje cvetanje biljaka, kao što je neophodno i redovno održavati čistoću kuće i izbegavati upotrebu previše agresivnih hemijskih sredstava za čišćenje.

Trebalo bi izbegavati isprobavanje nekih novih, posebno egzotičnih namirnica, odnosno kombinacije nekih namirnica koje inače niste konzumirali, naročito ako nešto od toga ima alergena svojstva.

Nije preporučljivo ni izlagati se direktnom uticaju sunčevih zraka.

Ako je u pitanju sezonska alergija koju je žena imala i pre trudnoće, ona se najčešće manifestuje suzenjem očiju, zapušenim nosom, otežanim disanjem, svrabom i slično.

Kod ovakve alergije siptomi se tretiraju uobičajeno, lokalnim preparatima u vidu sprejeva za nos, kapima za oči i nos i kremama, koji su u slobodnoj prodaji i antihistaminicima za peroralnu primenu.

U težim slučajevima alergijska reakcija manifestuje se astmom, a kao najteži oblik alergijske reakcije može razviti alergijski šok.

Antihistaminici kao što su loratadin i cetirizin su sigurni za primenu u trudnoći, dok primena nazalnih dekongestiva u trudnica nije potpuno bezbedna, pa se radije ne preporučuje, kao ni započinjanje imunoterapije u trudnoći.

Za umerene do teške simptome, lekar može preporučiti kortikosteroidni sprej bez recepta u najnižoj efikasnoj dozi, uz oralni antihistaminik.

Kao dobra prevencija preporučuje se prečišćivač vazduha koji uklanja alergene, viruse i bakterije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA