• 3

Upozorenje na retke rizike od upale srčanog mišića kod primene vakcina Fajzer i Moderna

Kako je saopštila Američka uprava za hranu za svaku od vakcina protiv korona virusa revidirana su stručna uputstva

  • 3
Pfizer Fajzer vakcina koronavirus

Foto: Shutterstock

Američki regulator za lekove proširio je listu upozorenja koja prate primenu vakcina Fajzer-Biontek i Moderna protiv korona virusa, kako bi ukazao na retki rizik od upale srca nakon njihove upotrebe.

Za svaku od vakcina revidirana su stručna uputstva zdravstvenim službama, upozorenjima da izveštaji o neželjenim dejstvima ukazuju na povećani rizik od miokarditisa i perikarditisa, posebno nakon druge doze i sa pojavom simptoma u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije, saopštila je Američka uprava za hranu i lekove (FDA), prenosi Rojters.

Do 11. juna, više od 1.200 slučajeva upale srčanog mišića,miokarditis, odnosno upale srčane kese, perikarditis,  registrovano je u američkom sistemu za prijavljivanje neželjenih efekata kod vakcina (VAERS) na oko 300 miliona primenjenih doza.

Podaci pokazuju da je ovakvih slučajeva znatno više kod muškaraca i tokom prve nedelje nakon primene druge doze vakcine, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) identifikovao 309 hospitalizacija zbog upale srca kod osoba mlađih od 30 godina, od kojih je 295 otpušteno.

Zdravstveni regulatori u nekoliko drugih zemalja istražuju slučajeve miokarditisa i perikarditisa, koji su češće dijagnostikovani kod mlađih muških osoba nakon primene RNK vakcina Fajzera ili Moderne.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA