Kreću grupne šetnje stazama zdravlja u Beogradu: Prevencija dijabetesa i gojaznosti

Šetnje će voditi medicinske sestre koje će edukovati šetače o suzbijanju dijabetesa i gojaznosti, a povremeno će im se prikljuciti i lekari, psiholozi, nutricionisti i javne ličnosti

  • 0
Trening, vežbanje, horoskop FOTO: Pixabay

Epidemijski uslovi konačno dozvoljavaju da se krene sa grupnim šetnjama, čij je cilj prevencija dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama, a sve u okviru projekta "Otvori plavi krug", piše Tanjug.

Nakon više od 20.000 kilometara koje su šetači zabeležili individualno, kroz aplikaciju u okviru projekta "Otvori plavi krug", od 1. jula počinju i grupne šetnje stazama zdravlja u Beogradu.

- Epidemijski uslovi nam dozvoljavaju da krenemo i sa grupnim šetnjama u Banjičkoj i Zvezdarskoj šumi, Košutnjaku, Adi Ciganliji, Ušću i Kalemegdanu - rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

- Šetnje će voditi medicinske sestre koje će edukovati šetače o suzbijanju dijabetesa i gojaznosti, a povremeno će im se prikljuciti i lekari, psiholozi, nutricionisti, javne ličnosti.

Cilj je, prema njegovim rečima, da se sugrađani dodatno upoznaju sa blagodetima šetnje i drugih fizičkih aktivnosti, ali i zdrave ishrane.

U jednoj šetnji može da učestvuje do 20 šetača koji se budu prijavili putem sajta ili aplikacije "Otvori plavi krug".

dijabetes Pixabay.com

Promociju grupnih šetnji podržao je i profesor dr Nebojša Lalić, predsednik Republičke stručne komisije za šećernu bolest, ukazujući na značaj fizičkih aktivnosti kod obolelih od dijabetesa.

- Fizička aktivnost je izuzetno važna zbog toga što i samim svojim mehanizmom ona podstiče korišćenje svih materija koje se nalaze u krvi i olakšava delovanje insulina i time delimično otklanja kod obolelih od dijebetesa problem koji postoji - objasnio je dr Lalić.

Generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović kaže da je zainteresovanost građana za šetnje sve veća.

- Zadovoljstvo nam je da vidimo kako projekat, koji smo poklonili Gradu Beogradu, kontinuirano raste - istakao je Popović.

- Zainteresovanost je sve veća i zbog donacija koje realizujemo kao nagradu za pređene kilometre. Sve šetnje biće organizovane u skladu sa epidemijskim preporukama Instituta ''Batut''.

Promociji su prisustvovali i ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn i predstavnici Udruženja obolelih od dijabetesa i gojaznosti koji su partneri na projektu "Otvori plavi krug".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA