• 9
 ≫ 

Alarmantno upozorenje prof. Grujičić: "Oblici raka koji su bili tipični za starije, sada i kod dece"

 ≫ 

- U praksi imamo mnogo veći broj patoloških trudnoća, autoimunih bolesti, hromozomskih aberacija, kao i sterilitet kod muškaraca - navodi direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju, uz napomenu da bi trebalo ispitati da li su to posledice NATO bombardovanja

 • 9
Danica Grujičić rak karcinom kod dece

Foto: Medija centar Beograd, Shutterstock

- Kod dece i mladih počeli da se javljaju tumori koji su ranije viđani samo kod starije populacije - kaže prof. dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

- Potrebno je utvrditi da li je to direktno povezano sa posledicama NATO bombardovanja 1999. godine.

Dr Grujičić je sa dr Zorkom Vukmirović, koja je doktor fiziko-hemije, urednik monografije "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine".

U izradi monografije učestvovali su eminentni profesori srpskih univerziteta iz različitih oblasti - medicine, fizike, hemije, zaštite životne sredine od kojih je svako iz svoje oblasti dao analizu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.

- U praksi imamo mnogo veći broj patoloških trudnoća, autoimunih bolesti, hromozomskih aberacija, kao i sterilitet kod muškaraca. Ove pojave  prof. dr Slobodan Čikarić povezao je sa povećanim nivoom radijacije kao posledice NATO  bombardovanja, a na nama svima u nauci je da ispitamo i dokažemo da li je to uzročno posledično povezano - rekla je prof. Grujičić.

U monografiji su izneti podaci za period od 1999. do 2018. godine, a u tom vremenskom intervalu broj malignih oboljenja je statistički značajno povećan.

- Recimo, 2015. godine imali smo 38.000 novoobolelih i 21.000 umrlih. Pored svega toga, Srbija prema podacima Evropskog informativnog sistema za oboljevanje od raka spada u zemlje srednjeg rizika. Ali sve zemlje Balkana imaju visoku stopu smrtnosti obolelih od ove bolesti, što bi opet moglo da se poveže sa posledicama radijacije - navela je prof. Grujičić.

Direktorka Insituta za onkologiju i radiologiju Srbije smatra da je neophodno napraviti jedinstveni elektronski registar obolelih od kancera.

Takođe, prema njenim rečima, neophodno da se na nivou države formira centralizovano telo u kome će biti stručni ljudi iz različitih naučnih oblasti koji će se baviti ispitivanjem posledica NATO bombardovanja i povezanosti sa povećanjem broja obolelih od malignih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nemanja

  30. jun 2021 | 13:14

  Žalosno je da država ne vodi računa o tome da podigne svest o zdravom životu i životu bez stresa, al s obzirom da je ovo preživljavanje a ne život onda i ne čudi čemu sve to.

 • coach

  30. jun 2021 | 13:42

  Ima i nato bombardovanje uticaj. Ali treba dodati u obzir i katastrofu u Cernobilju, to veoma znacajno. Mislim da je ta katastrofa u celoj istcnoj i srednjoj evropi imala uticaj. Plus treba dodati i posledice zagadjenog vazduha, mobilnih telefona i sl. Nije samo jedan faktor uticao. Sve je to mix ovih faktora i jos mnogih drugih... plus dijagnostika je toliko napredovala u poslednjih 20etak godina tako da se veoma lako i brzo sve otkriva... velika podrska za doktorku

 • Lupe

  30. jun 2021 | 12:42

  Korona je opasnija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA