EMA: Vakcine protiv korone odobrene u EU štite i od delta soja, ali pod jednim uslovom

- Sve četiri vakcine protiv korona virusa, odbrene za upotrebu u EU, štite protiv svih varijanti korona virusa koji cirkulišu Evropom, uključujući i delta soj - tvrde stručnjaci Evropske agencije za lekove

  • 1
Vakcina maska koronavirus ampula Foto: Shutterstock

Evropska agencija za lekove (EMA) kaže da prema trenutnim informacijama izgleda da sve četiri vakcine protiv korona virusa, odbrene za upotrebu u EU, štite protiv svih varijanti korona virusa koji cirkulišu Evropom, uključujući i delta soj.

- Prvi podaci iz upotrebe vakcina širom sveta govore da dve doze vakcine štite od delta soja, a da antitela iz odobrenih vakcina mogu da neutrališu delta soj - izjavio je šef odeljenja za strategiju vakcinacije u EMA, Marko Kavaleri.

Govoreći na redovnij konfrenciji EMA, Kavaleri napominje da su to ohrabrujući podaci u situaciji kada postoji zabrinutosti zbog širenja delta soja i drugih varijanti korona virusa u Evropi, piše Tanjug.

Iz EMA pozivaju na ubrzanje vakcinacije i pridržavanje mera javnog zdravlja kako bi se izborilo sa pandemijom.

- Posebno je bitno da osetljive grupe i starije osobe kompletiraju vakcinaciju čim je pre moguće kako bi se limitiralo dalje širenje delta soja - kaže Kavaleri.

Od proizvođača vakcina, EMA je tražila da dostave istraživanja o efikasnosti postojećih vakcina na nove varijante virusa.

Kombinovanje vakcina i treća doza

Kada je reč o tzv. ”mešanju vakcina”, tj davanju različite druge doze u odnosu na prvu, iz EMA kažu da još nemaju dovoljno podataka kako bi mogli da daju preporuku, ali da prvi rezulati iz Nemačke i Španije pokazuju da ova staregija pokazuje zadovoljavajuće rezualtae i da nema bezbednosnih rizika.

Kada je reč o potencijalnoj trećoj dozi, u EMA navode da još nije jasno da li će ona biti neophodna kao bi vakcine održale svoju potrebnu efiksanost, ali da bi informacije o tome trebalo da budu prikupljene tokom leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misko

    1. jul 2021 | 15:29

    Dodjosmo na Sputnik V hahahah,jer ona jedina ima a i b dozu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA