≫ 

4 zdravstvena razloga zbog kojih bi trebalo da jedete višnje

Poznate su po brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom dejstvu

  • 1
foto Pixabay višnje; foto Pixabay

Barem 200 grama višanja dnevno koje ćete pojesti natašte predstavlja odličnu prevenciju protiv mnogih bolesti. Ovo voće je izuzetno hranljivo i puno vlakana, vitamina i minerala.

Višnje sadrže antioksidanse i fitohemikalije koji mogu da pomognu organizmu u smanjenju rizika od čitavog spektra bolesti.

1. Antioksidansi štite od slobodnih radikala

Višnje su pune antocijanina, supstance koja daje višnjama prepoznatljivu tamnocrvenu boju. Antioksidansi pomažu ćelijama da se zaštite od slobodnih radikala.

2. Fitohemikalije smanjuju bol

Štite organizam od potencijalnih upala i mogu da pomognu u smanjenju bolova kod artritisa.

Samo jedna čaša soka od višanja dnevno može da ublaži bolove u zglobovima, posebno ako su oni posledica gihta, jer aktivni sastojci iz ovog voća smanjuju količinu mokraćne kiseline koja je uzrok problema.

3. Vlakna kao prevencija kancera

Višnje pomažu u smanjenju rizika od dobijanja raka debelog creva, povoljno utiču na gubitak kilograma, doprinose osećaju sitosti i smanjuju rast šećera u krvi.

foto Pixabay višnje; foto Pixabay

4. Vitamin C i kalijum čuvaju srce i krvne sudove

Višnje su izvanredan izvor vitamina C i kalijuma. Vitamin C važan je za sintezu kolagena i za metabolizam masnih kiselina.

Kalijum može da smanji rizik od povišenog krvnog pritiska i moždanog udara, a u višnjama ga ima više nego u jagodama ili jabukama. Takođe, višnje štite srce i krvne sudove, a posebno su dobre za kapilare.

Video: Jedan od najlepših vesnika proleća kao turistička atrakicija: Zakoračite u ružičasti raj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA