≫ 

Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju protiv korone za decu stariju od 12 godina

Ovo se posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog osnovne (hronične) bolesti (uključujući dijabetičare i gojaznu decu) u riziku za teške oblike Covida 19

  • 1
Vakcinacija tinejdžer Foto: Shutterstock

Analizirajući aktuelne epidemiološke prilike u svetu i imajući u vidu karakteristike novog soja korona virusa - Udruženje pedijatara Srbije preporučuje vakcinaciju protiv Covida 19 starijim od 12 godina.

Doskorašnja epidemiološka situacija nije nametala grupu dece i mladih kao prioritet u procesu vakcinacije. Ovakva preporuka bila je utemeljena na iskustvu da su deca ređe oboljevala od odraslih, da su imala uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i da nisu bili "superprenosioci" Covida 19.

U skladu sa tim prioritet je bio da se vakciniše starije stanovništvo.

Kako podaci u vezi sa novim (mutiranim) sojem virusa Covid 19 pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mlađih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u ovoj populaciji, ali i značajno lakše i brže prenošenje Covida 19 na starije - Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se vakcinišu deca starija od 12 godina.

Ovo se posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog osnovne (hronične) bolesti (uključujući dijabetičare i gojaznu decu) u riziku za teške oblike Covida 19.

Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen.

Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju "Pfizer -Biontech" je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95%).

Udruženje pedijatara Srbije snažno podržava vakcinaciju kao jednu od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti (dece) i prevenciji širenja zaraznih bolesti.

U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, UPS podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih.

Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno - zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv infekcije Covid 19.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peter

    9. jul 2021 | 20:49

    Kako to oni preporucuju kada ni SZO nije odobrila?! Sta vise ne preporucuje se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA