Čuva srce, reguliše pritisak i smanjuje rizik od astme: 3 razloga da jedete dinju svaki dan

Dinja nam je poznata kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana, a u stvari, ona je povrće i pripada porodici krastavaca. Možete je jesti u većim količinama, a bez bojazni mogu da je konzumiraju i osobe sa viškom kilograma, jer u sto grama ima samo 34 kalorije, malo šećera bez obzira što je slatka.
Takođe, sadrži dosta minerala i vitamina. Bogata je kalijumom zbog znatnog sadržaja vitamina A, a budući da sadrži i vitamin C, kalcijum, magnezijum, fosfor i biotin, dinju bi trebalo konzumirati u velikim količinama.
Lekovita dejstva dinje
Stručnjaci tvrde da beta karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi. Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka, a ostale blagodeti će vas iznenaditi.
1. Ojačava imunitet
Dinja je bogata fitonutrijentima koji jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv brojnih bolesti. Takođe imaju i antiinflamatorna svojstva, što je značajno u borbi protiv upala. Vitamin A jača imunitet i podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca.

2. Štiti kožu i kosu
Redovno konzumiranje dinje odlično je za lepotu kože i kose. To je zbog uticaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu
i kosu i esencijalan je za njihov rast.
Vitamin A bitan je za čisti ten, a takođe može pomoći i u zaštiti od UV zraka koje uzrokuju brže starenje kože. Osim vitamina A, tu je i vitamin C važan za izgradnju i održavanje kolagena koji koži i kosi daje finu strukturu.
Zato je dinja odlična pomoć protiv bora i preranog starenja. Osim u ishrani, možete je koristiti i direktno na koži i kosi kao masku ili regenerator.
3. Reguliše krvni pritisak
Konzumacija hrane bogate kalijumom pomaže u regulaciji nivoa natrijuma što je važno kod tretmana visokog pritiska. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.
On je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže, a takođe igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca. Unos kalijuma povezan je i sa smanjenim rizikom od srčane kapi i gubitka mišićne mase.
Ovaj mineral čuva gustoću kostiju te sprečava nastanak bubrežnog kamenaca.
Video: Tri brza doručka
(Telegraf.rs)
Video: Dinčić: Vučićevo stanje trenutno zadovoljavajuće, za sat vremena napušta VMA
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Cc
Meni se od dinje stoma pretvori u loptu😂
Podelite komentar