Devojke u Srbiji stupaju u intimne odnose u prvoj nedelji veze: Ne brinu ni o zaštiti ni o abortusu

Abortus nije samo jednostavna medicinska procedura. Za mnoge žene, to je događaj koji promeni njihove živote usled značajnih fizičkih i emotivnih posledica

  • 60
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

U Srbiji se godišnje uradi oko 17.000 abortusa, pokazuju zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut". Najviše žena koje su imale abortus je u životnoj dobi od 25 do 34 godine.

Zvanična statistika kaže jedno, a nezvanična drugo – ali pravih podataka o broju abortusa u Srbiji nema. Mnogi stručnjaci tvrde da godišnje u našoj zemlji bude između 50.000 i 150.000 prekida trudnoće, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod privatnika uradi najviše tih intervencija.

Statistički gledano, najveći broj abortus u našoj zemlji se izvršava ako bračni par ima već dvoje dece i ne želi treće. Mnogi u toj činjenici prepoznaju da se na našim prostorima na abortus gleda kao na jednu vrstu kontracepcije.

- Žene koje ne planiranju porodicu ne razmišljaju o trudnoći i istina je da na abortus gledaju kao na vrstu kontracepcije - kaže za Telegraf ginekolog dr Milena Džuverović.

Prema njenim rečima, abortus je kod žena u Srbiji sigurna opcija ukoliko dođe do neželjene trudnoće. Takođe, žene trudnoću najčešće prekidaju posle prvog ili drugog deteta, jer žele da se vrate na posao i grade karijeru.

Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

Lekari upozoravaju da je to veoma zabrinjavajuće, jer svaki prekid trudnoće, bilo da je urađen namerno, bilo iz zdravstvenih razloga, nosi određeni rizik po psiho-fizičko zdravlje žene, pa je najbolje preduzeti sve mere zaštite kako do njega ne bi došlo.

- Abortus može ostaviti veoma ozbiljne posledice na psihičko zdravlje žene - kaže za Telegraf psiholog Brankica Šaljić Milenković.

Ona podseća da je abortus uglavnom veoma traumatično iskustvo za ženu.

- Zavisi u kojim uslovima je trudnoća nastala i zašto se žena odlučuje na abortus. Takođe je važno znati koja su uverenja te žene, da li je religiozna ili ne, da li misli da je to greh, izbor, pravo, bolje rešenje ili abortus vidi kao jednu vrstu kontracepcije. Posledice su tugovanje i depresija, a abortus je često veoma traumatično iskustvo, posebno kada se uzmu u obzir svi pomenuti uslovi u kojima se žena nalazi - ističe psiholog.

Psiho-fizičke posledice i komplikacije posle abortusa

Na učestalost komplikacija utiču mnogi faktori - zdravstveno stanje i starost žene, trajanje trudnoće, tehnika zahvata, anestezija, dodatne operacije, stručnost ginekologa, higijenski uslovi... Kako za Telegraf objašnjava ginekolog Džuverović, procenat rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je vrlo mali.

Što je trudnoća starija, i mogućnost komplikacija koje se mogu javiti posle abortusa je veći. Sve komplikacije sem infekcije su relativno retke, ali moguće.

- Komplikacije su različite i sve zavisi od osobe do osobe. Najčešće su to infekcije, krvarenje, povreda zida materice i povreda grlića materice koja kasnije može uticati i na plodnost žene. Rizik od spontanih pobačaja u kasnijim trudnoćama je veći ako je žena imala dva ili više abortusa - naglašava dr Džuverović.

Psiholog objašnjava da se pored fizičkih posledica ne smeju zanemariti ni psihičke, koje ostavljaju duboku traumu kako na ženu, tako i na muškarca koji je takođe ostao bez (ne)željenog potomstva. 

depresija, strah,silovanje, nasilje, Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled Foto: Shutterstock

- Često dolazi do osećaja krivice, posebno ako žena veruje da je u pitanju greh. Šta god da je u pitanju, a da donosi osećaj krivice, dobro je razgovarati o tome sa stručnim licem. Nekada je ta odluka doneta jer jedan od partnera recimo ne želi dete, pa odluka nije zajednička i drugo biće je povređeno i tužno zbog toga. Onda je se javlja osećaj krivice ne samo zbog abortusa, već i zbog povređenog partnera - objašnjava Šaljić Milenković.

Kako ističe, nisu sve žene abortirale zato što je to bio isključivo njihov izbor, već i zbog drugih okolnosti; ali, podseća Šaljić - Milenković, u svakom slučaju abortus ostavlja duboke "rane".

- Nekada je abortus ili višestruki abortus ozbiljna rana žene, pa samim tim ostavlja i odgovarajuće posledice po mentalno zdravlje. Nije svaki abortus stvar izbora, neki su neophodni i iz medicinskih razloga, i to je posebna trauma za ženu - ističe psiholog.

Da li abortus negativno utiče na plodnost?

Neočekivano suočavanje sa nepolodnošću za svaku ženu je težak i bolan trenutak. Sasvim je razumljivo da žene koje su u prošlosti imale abortus strahuju da li će to uticati na kasnije začeće i trudnoću. Doktora ističe da abortus ne utiče direktno na plodnost, ali da neke posledice koje abortus izaziva ipak mogu da utiču.

- Ukoliko se prilikom postupka ošteti materica ili dođe do zapaljenja materice, to može uticati na plodnost, jer je ona najvažnija kada je začeće u pitanju - naglašava ginekolog Džuverović.

Trudnoca Foto: Shutterstok

Maloletnička trudnoća u Srbiji

Poražavajući je podatak da je Srbija pri vrhu evropske liste zemalja po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Svaka treća devojka u zemlji prvi seksualni odnos imala je u 16. godini, a gotovo polovina devojaka stupa u odnos u vezi koja je trajala manje od nedelju dana, a zaštitu ne koristi trećina.

Iako se mladi o tim temama edukuju uglavnom preko interneta, stručnjaci smatraju da bi bilo najbolje da u škole bude uvedeno obavezno seksualno obrazovanje. 

Seksualno obrazovanje je apsolutno neophodno uvesti u škole, jer su deca i mladi puni pogrešnih informacija, a često i potpuno neinformisani. Tako bi, mislim, bilo manje tabua, manje stida i manje neželjenih trudnoća - kaže psiholog.

Inicijativa za uvođenje seksualnog obrazovanja postoji već deceniju, a stručnjaci se nadaju da će se jednog dana zvanično uvesti i u Srbiji.

- Adolescenti i mladi ljudi se, u većini slučajeva, dugi niz godina nalaze u riziku od neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija i bolesti. Stoga je najbolje uvesti seksualno obrazovanje, kako bi mladi imali predstavu koji su sve rizici prevremenog stupanja u intimne odnose, a posebno bez zaštite - kaže za naš portal dr Džuverović.

Zaštita je najvažnija

Pojam kontracepcije obuhvata sve metode i sredstva koja za cilj imaju zaštitu od neželjene trudnoće. Međutim, mnogi ljudi, a pogotovo mladi koriste neadekvatne i nepouzdane metode, kao što je prekidanje odnosa. 

- Mlađa populacija zbog nedovoljne edukacije misli da će sprečiti trudnoću time što će prekinuti odnos. Međutim, nisu svesni da je dovoljan samo jedan spermatozoid za oplodnju jajne ćelije - naglašava doktorka Džuverović.

Doktora ističe da je zaštita najvažnija i naglašava da pored pilula za kontracepciju treba koristiti i prezervative koji štite od polno prenosivih bolesti.

- Pilule za kontracepciju jesu dobro rešenje ukoliko trenutno ne želite dete, ali ne zaboravite da i pored njih koristite prezervative, posebno ako menjate partnere - zaključuje dr Milena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ginekolog

    25. jul 2021 | 21:03

    Žene u Srbiji su ubedljivo najpromiskuitetnije u ovom delu Evrope i sveta.Svuda ima lakih žena ali ovoliko?!Nigde nisam video.....Čudo nas na barem 12 miliona obzirom na lakoću žena.Prevare su tek priča za sebe,varaju svi i ne biraju vreme ni mesto a radna mesta su najčesći poligoni za prevare bracnih partnera.

  • nibrS

    25. jul 2021 | 23:22

    Devojke u Srbiji obrazuju se uz zadrugu (majke) i kladionicu (očevi)... Čast naravno izuzetcima... Zato i nije čudo da su na tom stepenu razvoja da abortus smatraju kontracepcijom...

  • Istineradi

    25. jul 2021 | 22:17

    Poznavao sam nekoliko,tada devojaka,kasnije udate žene,imale su,nečete verovati,po šest ,sedam abortusa dok se nisu udale,kada su se udale,kao smerne,dobre devojke,sa mužem nisu mogle imati dece,muž zdrav prav,na analizama pokazuje sve u najboljem redu,ali decu mu ne rađa žena,često se takvi razvode,i gle čuda on sa drugom ,nije jedini,ima dvoje troje dece,ona-i dalje nema dece,nije jedina,jedna mi je čak plakala na ramenu,malo popila,pričalami da je imala osam abortusa,i sada nemože da rodi,gde joj je bila pamet,kaže,mladost ludost,ne to je vaspitanje.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA