≫ 

5 namirnica koje bi trebalo jesti za doručak: Daju energiju, smanjuju holesterol i čuvaju srce

Doručak je obrok kojim započinjemo dan i vrlo je važno šta ćemo od namirnica prvo pojesti

  • 4
jaja doručak, voće Foto: Pixabay

Doručak važi, po mišljenju nutricionista, za najvažniji obrok u toku dana, pa je zbog toga od velike važnosti da namirnice koje unosimo budu zdrave.

Kako preporučuju stručnjaci za ishranu, za prvi obrok u danu trebalo bi da izbegavate slatku hranu i namirnice pune šećera.

Šećeri će, objašnjavaju nutricionisti, smanjti energiju i uzrokovati prejedanje kasnije tokom dana.

Poželjno je jesti žitarice s manje od četiri grama dodatog šećera po porciji i nezaslađene mlečne proizvode, a najvažnije je da ne koristite slatke napitke.

Nutricionisti preporučuju i da ujutro jedete nemasne belančevine poput jaja i nezaslađenih mlečnih proizvoda, kao i piletin, a da smanjite unos mesnih prerađevina.

Dobar doručak, podsećaju stručnjaci za ishranu, trebalo bi da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, kao i vlakna.

1. Ovas (zob)

Ovas ili zob je žitarica puna vlakana i belančevina na biljnoj bazi, kao i B vitamina i minerala uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Uz to, zahvaljujući beta-glukanu, zob se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a dokazano je i da utiče na smanjenje lošeg holesterola.

2. Jaja

Ova namirnica puna je vitamina A, D i B12. Jaja su jeftina i hranljiva namirnica.

Dva jaja sadrže više od 50 odsto vitamina holina koji nam je potreban u danu, a koji utiče na pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.

Samo jedno jaje ima približno osam grama proteina potrebnih našem telu, posebno koži, krvi i kostima.

doručak Foto: Pixabay.com

3. Semenke

Susam, čia, suncokret, bundeva ili lan su semenke koje možete dodavati žitaricama, smutijima, pudinzima, čak i pecivima. One sadrže proteine, cink, magnezijum, gvožđe i kalcijum.

Takođe, sadrže i vlakna koja pomažu u smanjenju lošeg holesterola (LDL), a istovremeno povećavaju dobar holesterol (HDL).

4. Grčki jogurt

Običan grčki jogurt pun je kalcijuma i probiotika, ali je preporuka nutricionista da birate one s pet ili više sojeva bakterijskih kultura.

Ako baš volite slatko za doručak, jogurtu dodajte voće. Grčki jogurt često je obogaćen i D vitaminom.

5. Banane

Banane su idealne za početak dana, jer nam dugo daju osećaj sitosti, a pune su folata i B vitamina koji pomažu u proizvodnji serotonina koji utiče na poboljšanje raspoloženja.

Ovo voće, takođe, pomaže u snižavanju holesterola i sprečava začepljenje arterija.

Banane su, uz semenke i zob, čuvari zdravlja vašeg srca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    23. jul 2021 | 10:39

    Dok sam ja bio mali zob su jeli konji a semenke ptice,izgleda da smo postali i jedno i drugo

  • Milan

    23. jul 2021 | 17:27

    Jedite sve umereno !Nemojte da se mučite!

  • Raw

    23. jul 2021 | 19:33

    Kakve nebuloze od "stručnjaka" Da bi vam se smanjio holesterol, samo izbegavajte hranu koja ga sadrzi, prosto i jednostavno. Da oni preporucuju jaje, čije žumance je cist holesterol, van pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA