• 1

Škodrić o trećoj dozi vakcine protiv kovida: "Ne postoji preporuka koju treba primiti"

- Preporuka je da se trećom dozom vakcinišu rizične grupa pacijenata - imunodeficijentni, transplantirani, oni koji su na hemodijalizi, oboleli od maliginih bolesti - kaže v. d. dirkektora RFZO

  • 1
kovid 19, vakcina, korona

Foto: Freepik

Preporuka je Kriznog štaba da treću dozu bilo koje vakcine protiv kovida dobiju hronični pacijenti i oni čiji je imunitet već ugrožen određenim bolestima ili operacijama.

V. D. direktora RFZO-a Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da relevantne studije pokazuju da je vakcina Sinofarma pokazala veoma visoku efikasnost pritiv delta soja virusa. Dosad nije zabežen slučaj kombinovanja klasične vakcine kao što je Sinofarmova i inovativnih poput Astra-Zeneke, Fajzera i Moderne.

Sanja Radojević Škodrić napominje da se zaštita od težeg oblika kovida koje pružaju vakcine kod rizičnih grupa može pasti šest meseci od primanja druge doze.

- Preporuka je da se trećom dozom vakcinišu rizične grupa pacijenata - imunodeficijentni, transplantirani, oni koji su na hemodijalizi, oboleli od maliginih bolesti - objašnjava v. d. direktora RFZO.

Kako ukazuje, relevantna tela kao što su SZO, Evropska agencija za lekove, Kineska agencija za lekove, Američki centar za kontrolu bolesti nisu još dali preporuku za treću dozu niti cepivo kog proizvođača primiti kao treću dozu.

Dodaje da ne postoji preporuka koju vakcinu treba primiti i da su za to dostupna cepiva bilo kog proizvođača.

Sinopharm Sinofarm vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Želeći da opovrgne stavove o neefikasnosti kineskog Sinofarma, Radojević Škodrić navodi studiju iz Argentine koja je pokazala da upravo to cepivo pokazalo 84 odsto efikasnosti u sprečavanju smrtnosti kod starijih od 60 godina. Podseća i da je ta vakcina u sprečavanju oboljevanja u Kini pokazala efikasnost od čak 84 odsto, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 86 odsto.

Kako bi građanima Srbije bilo lakše da donesu odluku o trećoj dozi, Radojević Škodrić naglašava da je vakcina kineskog Sinofarma rađena po tradicionalnoj metodi, za razliku od inovativnih u koje spadaju Astra-Zeneka, Fajzer i Moderna.

- Sinofarm sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, tj. informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na s - proteinu, što je razlog velike efikasnosti Sinofarm vakcine prema delta soju koji dominira u četvrtom talasu pandemije - navodi Radojević Škodrić.

O efikasnosti vakcine Sinofarma na delta soj

Pozivajući se na rezulate istraživanja visokorangiranog medicinskog časopisa iz Šri Lanke objavljenim 19. jula, Radojević Škorićeva ističe da vakcina Sinofarma pokazala efikasnost od 95 odsto kada se radi od delta soju, odnosno čak 99 odsto u uzrastu od 20 do 39 godina, a kod starijih od 60 godina 93,3 odsto.

Kao razlog da se oni koji su već primili Sinofarm i da kao i treću dozu prime isto cepivo, navodi analogiju za polio vakcinom koja je takođe klasičnog tipa i prima se u tri doze.

Ukazuje da je u Britaniji već bilo kombonovanja RNK vakcina, Astra-Zenekine i Fajzerove, ali da nije bilo mešanja različitih tipova vakcina.

Govoreći o praćenju nivoa antitela u organizmu, Radojević Škodrić ističe da postoje dva tipa imuniteta – humoralni i celularni. Prvi se iskazuje preko nivao antitela, a drugi je kroz tzv. kliničku efikasnost – da li je vakcinisana osoba koja se potom zarazila imala lakšu ili težu kliničku sliku.

Iako je epidemijska situacija i dalje stabilna v. d. direktora RFZO-a apeluje na građane, naročito mlade da se vakcinišu. Samo 18 odsto mladih je vakcinisano. Treba zaštititi stariju populaciju i onu grupu kod kojih je vakcina kontraindikovana, zaključuje Radojević Škodrić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BK

    Zasto samo rizične grupe, a ne svi koji su, već vakcinisani? Pitanje za lekare

    3
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima