≫ 

Institut "Batut" otkrio koliko je vakcinisanih u Srbiji dobilo koronu

Istraživanje je pokazalo da je obolelo i 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto cepljenih prvom dozom AstraZeneke.

  • 30
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Od početka vakcinacije u Srbiji se do kraja aprila svega 0,3 odsto potpuno vakcinisanih Fajzerovom vakcinom i 0,5 odsto Sputnjik V, zarazilo virusom korona, kažu u Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", prenosi Tanjug

Doktor Vladan Šaponjić navodi da je istraživanje pokazalo da obolelo i 1,5 odsto vakcinisanih Sinofarmom i 2,5 odsto cepljenih prvom dozom AstraZeneke.

- Kod AstraZeneke, Fajzera i Sputnjika pokazalo se da je među zaraženima bilo jako malo hospitalizacija i teških kliničkih slika, a u tom periodu nema registrovanih smrtnih ishoda među vakcinisanima - rekao je Šaponjić za "Novosti".

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović poručuje da još nema dovoljno pouzdanih istraživanja koje bi vakcine mogle biti najdelotvornije kod novog delta soja i dodaje da će ljudi iz osetljivih grupa verovatno primiti treću dozu vakcine od proizvođača kojom su već vakcinisani.

Ona kaže da je i dalje prioritet davanje prve i druge doze, a da će, ukoliko bude nekih preporuka u vezi sa proizvođačem pri eventualnom davanju treće doze, građani biti blagovremeno obavešteni.

Krizni štab je treću dozu preporučio obolelima od autoimunih bolesti, pacijentima na hemodijalizi, nakon transplatacije, onkološkim pacijentima, ljudima sa hroničnom upalom jetre, bubrega i pluća.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Herc

    30. jul 2021 | 10:46

    Moja majka je vakcinisana AstraZeneca vakcinom, zarazila se nakon 2 mjeseca. Nikakve simptome nije razvila ustanovljeno je da je zaražena samo zbog rutinskog testa koji je bio obavezan na poslu. Vakcine zaista sprečavaju da razvijete težu kliničku sliku i smrt I jako mali procenat vakcinisanih se zarazi.

  • Boris

    30. jul 2021 | 09:36

    Vakcinisite se ljudi. Sin je dobio Covid a nije vakcinisan jer je mali.Supruga i ja smo ga lecili, grlili i ljubili i nismo se zarazili. Vakcina stvarno deluje.

  • Ragnar

    30. jul 2021 | 09:34

    Mi smo izgleda dobili kvalitetnije vakcine od Izraela!U Izraelu svi vakcinisani pa opet zatvaraju sve zbog sirenja zaraze a kod nas samo 0.5 posto.Bolje da ne govore nista manje ce iritirati narod koji je blizu pucanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA