≫ 

Tri vežbe disanja koje smiruju kad je napolju velika vrućina

Tehnike disanja dokazani su način smirivanja uma i nerava, što može da uspori otkucaje srca i pomogne nam da ne razmišljamo o nelagodi koju velike vrućine mogu da naprave

  • 0
Disanje, sreća, priroda, devojka Foto: Pixabay

Izvođenje vežbi disanja ne samo da mogu pomoći da se psihički smirite, već mogu da pomognu i da se telesna temperatura prirodno smanji.

Tehnike disanja dokazani su način smirivanja uma i nerava, što može da uspori otkucaje srca i pomogne nam da ne razmišljamo o nelagodi koju velike vrućine mogu da naprave.

- Veoma je moguće da telesnu temperaturu kontroliše mozak. Otkrili smo da se povišenje telesne temeprature može postići pomoću određenih tehnika meditacije, koje bi mogle da pomognu u jačanju imuniteta u borbi protiv zaraznih bolesti - rekli su naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru, u studiji objavljenoj u časopisu "Plos One", koja je bila usredsređena na tehnike disanja za zagrevanje tela.

Iako o hlađenju tela na ovaj način nema mnogo naučnih dokaza, učitelji joge veruju da postoje određene tehnike disanja koje pomažu u tome.

Učitelj joge i meditacije Trevis Eliot otkrio je tri vežbe disanja, koje bi mogle da pomognu da se rashladite.

Opuštanje Foto: Pixabay.com

Naizmenično disanje

U udobnom sedećem položaju desnim palcem zatvorite desnu nozdrvu. Udahnite kroz levu brojeći do četiri. Na kraju udisaja sklonite palac sa desne i zatvorite levu nozdrvu desnim domalim prstom. Udahnite kroz desnu nozdrvu brojeći do četiri. Ponavljajte pet do 10 ciklusa.

U jogi levi kanal je yin odnosno hladna energija, a desni kanal je yang odnosno topla energija. Prema ovom verovanju, ovakvim disanjem povećavate hladnu energiju i smanjujete toplotu.

Nejednaki udisaji

Ova vežba disanja može da se izvodi u udobnom sedećem ili ležećem položaju. Udahnite kroz nos brojeći do četiri. Zatim izdahnite brojeći do osam. Ponavljajte pet do 10 ciklusa.

Udisaji aktiviraju simpatičku granu autonomnog nervnog sistema, a izdah pomaže aktiviranju parasimpatičke granu. Kad su izdisaji duži od udisaja, to omogućava telu da se ohladi.

Savršeno disanje

Ova vežba disanja može da se izvodi u udobnom sedećem ili ležećem položaju. Udišite na nos oko 5,5 sekundi, a zatim izdahnite na nos 5,5 sekundi. Ovu vežbu radite 5,5 minuta.

Procenjuje se da prosečna osoba udiše oko 16 do 17 udisaja u minuti što stvara veće potrebe za energijom u telu, uključujući i krvni pritisak.

Udišući i izdišući kroz nos, zadržavamo više vlage u telu. Disanje na usta uzrokuje gubitak 40 odsto više vode iz tela, pa možete da osećate suvoću u disajnim putevima, prenosi Yahoo.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA