• 5

Naučnici upozorili na pojavu novih sojeva: "Verovatno je da će imunitet stvoren vakcinom slabiti"

Zato će kampanje vakcinacije potrajati idućih godina, kažu naučnici iz savetodavne grupe britanske vlade

  • 5
vakcina, kovid 19

Foto: Freepik

Velika je verovatnoća da zaštita osigurana virusom protiv zaraze slabi, pa i od potencijalno teških oblika oboljenja od kovida-19. Zato će kampanje vakcinacije potrajati idućih godina, kažu naučnici iz savetodavne grupe britanske vlade.

Kako se navodi u zaključcima iz dokumenata koji razmatra SAGE (Naučna savetodavna grupa za vanredna stanja), velika je verovatnoća da imunitet na SARS-CoV2 stvoren vakcinom, vremenom oslabi, pa i za potencijalno teški oblik bolesti, ali verovatno u manjoj meri.

- Prema tome verovatno je da će se tokom idućih godina nastaviti kampanje vakcinacije protiv SARS-CoV-2, ali za sada ne znamo koja će učestalost revakcinacije biti optimalna da bismo zaštitili ranjive od kovida-19 - navode naučnici.

Dokument nazvan "Koliko dugo će vakcine štititi od COVID-19", sastavili su istaknuti virolozi i epidemiolozi iz više ustanova: Kraljevskog koledža iz Londona, Univerzitete Birmingam i Zavoda za javno zdravlje Engleske.

Britanija je inače odobrila i koristi vakcine tri proizvođača: AstraZeneca, Fajzer i Modernu.

Stvarni podaci pokazuju da vakcine štite 95 odsto ili više od varijante alfa koja je dominirala Britanijom početkom 2021. godine, tvrde naučnici, ali sposobnost vakcine da zaštite od infekcije i prenosa na druge osobe je manja.

U posebnom izveštaju za britansku vladu od 22. jula, naučnici kažu da postoji "realna mogućnost" da će se pojaviti novi sojevi koji bi mogli da izazovu teška oboljenja ili slabiti efikasnost vakcine koje su sada na raspolaganju.

Pojava tih novih sojeva virusa mogla bi da se vodi jačim kontrolama i zatvaranjem sa negativnim posledicama privredu.

(Telegraf.rs)

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    Pre dva meseca je predstavljeno da za 10 dana izlazi sa torlaka prva domaca serija Sputnjik V i od tad niti se sta o tome zna niti pise a vakcine nema

  • Nensi

    Mene interesuje koja legenda daje nazive tim sojevima? Delta ? Zasto delta ?😅

  • Dusan

    Hvala vam,lepo sto javite sta ce biti za godinu😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima