• 0

Izbegnite ozbiljne zdravstvene probleme: 6 znakova da vam je hitno potreban godišnji odmor

, Telegraf

Čak 81 odsto menadžera se slaže da odmor prevenira tzv. burn out, odnosno prezasićenje poslom

  • 0
Prema aktuelnim podacima, Turci najređe koriste bolovanje

Foto: Shutterstock

Ako primećujete da ste u poslednje vreme preterano i često nervozni i razdražljivi, ne vidite smisao u svom poslu ni karijeri, a stres se odražava i na vaše zdravlje, definitivno vam treba predah.

Istraživanje u okviru jednog američkog udruženja za putovanja pokazalo je da su dve trećine anketiranih zaposlenih ljudi izjavili da je "atmosfera kompanije obeshrabrujuća i da šalje nejasne poruke o slobodnom vremenu".

To je prilično loše, jer potcenjuje važnost odmora. Portal "Psychology Today" navodi istraživanje koje pokazuje kako odmor može smanjiti nivo stresa: čak 81 odsto menadžera se slaže da odmor prevenira tzv. burn out, odnosno prezasićenje poslom, koji može izazvati ozbiljne telesne i emocionalne zdravstvene probleme.

Zato je jako važno da naučite da prepoznate znake da vam se sprema prezasićenje i da odmah odete na odmor.

Ovo je 6 znakova da vam je godišnji odmor preko potreban:

1. Negativni ste

Dosadno vam je i teško se motivišete da radite. Svi i sve oko vašeg posla vas nerviraju, a niste zadovoljni ni trenutnom situacijom na poslu ni ukupnom karijerom. Ako se ove negativne misli uvuku u vaš privatni život, vreme je za predah.

Vozač, vožnja, vrućina zena za volanom, glavobolja, tuga, mucnina

Foto: Shutterstock

2. Osećate i fizički bol

Kad ste premoreni, vaše telo oslobađa hormone stresa. Vremenom, fizičke reakcije na stres poput povišenog pulsa, pritiska i znojenja mogu da prerastu u ozbiljnije simptome poput bolova u grudima, bolovima u leđima, naprezanja očiju, glavobolje, probleme sa želucem, vrtoglavicu i nesvesticu.

Iscrpljenost koja dolazi sa velikim opterećenjem takođe može da oslabi vaš imunitet i učini vas osetljivijima na viruse i infekcije.

3. Imate problema sa spavanjem

Ti isti hormoni stresa mogu da otežaju opuštanje pre spavanja, pa nećete moći da zaspite, ili odspavate celu noć.

"American Psychological Association" izveštava da trećina milenijalaca ne uspeva da odspava preporučenih 8 sati svaku noć jer nemaju vremena, dok druga trećina ne može da zaspi jer su previše zaokupljeni mislima.

Spavanje

Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

4. Grešite na poslu

Odgovor "borba ili beg" jako šteti vašem zdravlju i dovodi do toga da ne rasuđujete pravilo. 

- Kada stres postane hroničan, imamo poteškoća da obraćamo pažnju na stvari - zaključak je dr Dejvida Balard, psihijatra iz Američkog psihološkog udruženja.

Vaš rad na poslu može se dovesti u pitanje jer suženi fokus pogoršava vaše pamćenje, kao i veštine rešavanja problema i donošenja odluka.

5. Koristite nezdrave mehanizme za suočavanje

Ako redovno posežete za čašom vina kako biste se opustili ili tražite utehu u nezdravim namirnicama i slatkim zalogajima, možda je vreme za odmor.

Na kraju dugog dana možda ćete biti i preumorni za vežbanje i sve će se svesti na to da isključenog uma gledate televizor.

6. Posao je postao vaš život

Ako radite čitav dan i odete kući razmišljajući o poslu, odrekli ste se omiljenih hobija, aktivnosti i sve vreme ste odvojili za rešavanje problema na radnom mestu, znači da je pravo vreme da sebi date oduška.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima