≫ 

Ako vidite da neko nosi ovakvu traku oko vrata na javnom mestu, znajte da je to simbol za problem

Kad vidite osobu koja nosi oko vrata traku sa suncokretima, obavezno je pustite preko reda

  • 10
Traka sa suncokretom foto: Facebook/Bogdan Bănică

Koliko puta vam se desilo da stojite u istom redu sa ženom ili muškarcem koji za ruku drže dete, a oko vrata nose traku na kojoj su nacrtani suncokreti? Verovatno ste pomislili da je reč o novom modnom trendu koje su lansirali Instagram influenseri.

Iako su suncokreti popularni kao detalj na garderobi i aksesoarima, oni zapravo kriju posebnu simboliku i šalju neverbalnu poruku okruženju. Traka, narukvica ili bedž sa suncokretom diskretno obaveštava okruženje da je nekome potrebna dodatna podrška ili malo više vremena.

Na to je podsetila i Ana Stanić koja je podelila objavu na Fejsbuku.

- Koliko vas zna šta znači kada neko nosi oko vrata traku sa suncokretima? Sigurna sam veoma mali broj. Traka sa suncokretima nije novi trend, lansiran od strane nekog pseudoinfluensera. To je simbol koji se koristi, uglavnom na frekventnim mestima (železnička stanica, aerodromi i sl.) da bi se zaposleni diskretno upozorili da osoba ima posebne potrebe.

Ako vidite majku sa detetom da nosi ovaj simbol u supermarketu, to znači da dete ima nevidljive smetnje. Trivijalne stvari, poput čekanja u redu, mogu biti nesnošljive za dete sa autizmom, jer ih ono ne razume.

Ako primetite da neko nosi traku sa suncokretima, znači da ta osoba ili osoba koja je sa njom, ima skrivenu smetnju, psihičku ili fizičku. Možda ćete, kada pročitate ovo objašnjenje, takvu osobu pustiti ispred vas u nekom redu. Možda ćete joj ostaviti više prostora. Možda ćete imati više razumevanja za nju - poručila je Ana.

Zašto baš suncokret?

Suncokret se kao znak nevidljivog invaliditeta upotrebljava od 2016. godine, a osmišljen je u Velikoj Britaniji. Na aerodromu Gatwick u Londonu zapitali su se kako mogu da prepoznaju da neko od putnika ima invaliditet koji nije očigledan.

Privatna britanska kompanija osmislila je zelenu traku sa jednostavnim printom suncokreta. Bio je to suptilan, ali u isto vreme i vidljiv znak koji omogućava osoblju da prepozna da je osobi koja nosi traku (ili nekome ko putuje sa njom) potrebna dodatna podrška, više vremena ili asistencija za snalaženje na aerodromu.

Ako se pitate zašto baš suncokret, a ne neki drugi cvet ili simbol, evo odgovora. Suncokret podstiče vedrinu i pozitivna razmišljanja, a ujedno je i vizuelno upečatljiv.

Kad sledeći put vidite nekoga ko nosi traku sa suncokretima oko vrata, narukvicu sa ovim simbolima ili bedž na kom se nalazi suncokret, budite obazriviji i pažljiviji prema toj osobi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    2. avgust 2021 | 11:33

    Није истина да су обележавање људи траком осмислили британци. Немци су то пре њих радили...

  • Mihailo

    2. avgust 2021 | 13:54

    Normalnim ljudima ne treba znak, i ne mora neko da ima potrebu da bude pušten preko reda, biće pušten ako su okolo razumni ljudi,oni i bez oznake brzo uoce svakog kome treba pomoć.

  • sale

    2. avgust 2021 | 13:35

    Da bas obracam paznju sta ko nosi oko vrata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA