• 0

Koji su rani simptomi karcinoma jajnika?

Poslušajte svoje telo: 5 najčešćih simptoma koji ukazuju na opasnost od karcinoma jajnika

  • 0
AstraZeneca

Foto: Promo

Koliko visoko na listi prioriteta Vam je danas zdravlje? Nažalost, za mnoge od nas, usled tempa koji nosi moderan život, prevencija je samo slovo na papiru, a kontrolni pregledi još jedna obaveza koju bismo najradije izbegli ili odložili. Čak i kada nam telo šalje signale, neretko smo skloni da ih ignorišemo, nesvesni da time gubimo prednost i najjačeg saveznika u borbi sa potencijalno opakim bolestima - ranu dijagnozu i blagovremen početak lečenja.

Situacija je još teža kada su u pitanju bolesti sa nespecifičnim simptomima, poput karcinoma jajnika od koga godišnje oboli više od 700 žena u našoj zemlji. Podaci pokazuju da, čak i kada ova bolest pokaže svoje lice, više od polovine žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika (WOCC). Ovaj rak predstavlja najsmrtonosniji u poređenju sa ostalim ginekološkim malignitetima kod žena, i to upravo zbog toga što se u najvećem broju slučajeva dijagnostikuje u uznapredovalom stadijumu.

Pandemija izazvana koronavirusom dovela je do dodatnih poteškoća za pacijentkinje obolele od karcinoma jajnika, koje zbog straha od virusa sve češće odlažu kontrolne preglede i konsultacije. Upravo iz ovog razloga pretpostavlja se porast broja nedijagnostikovanih pacijenata. Kako bi se po svaku cenu bolest otkrila u ranom stadijumu, kada su terapije višestruko uspešnije nego u poodmakloj fazi, otkrivamo vam 5 najčešćih simptoma koji ukazuju na opasnost od karcinoma jajnika.

Neredovni ciklusi

Statistički posmatrano, žene starije od 55 godina spadaju u rizičnu grupu oboljevanja od karcinoma jajnika. Ipak, to ne mora nužno biti slučaj, jer ovaj rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još uvek nisu dobile prvi ciklus.

Bol prilikom seksualnog odnosa

Prema istraživanjima Medical News Today, bol tokom seksualnog odnosa može biti još jedan jak pokazatelj da je žena u ranom stadijumu raka jajnika. Bolovi i pritisak se javljaju u predelu karlice, a pojačana je i nekontrolisana potreba za mokrenjem. Usled ovakvih simptoma, neophodno je što pre konsultovati se sa ginekologom.

Osećaj sitosti

Ovaj simptom je jedan od najčešćih i najznačajnijih, a podrazumeva osećaj sitosti, iako žena nije jela mnogo ili uopšte. Ovaj simptom vas lako mogu prevariti da postoji problem sa varenjem, dok je realna slika daleko drastičnija.

Bolovi u leđima

Ovaj problem može biti izazvan osteoporozom ili artritisom, međutim, ukoliko žena sa sigurnošću zna da ne boluje od ovih bolesti, ovi bolovi mogu biti alarm jer su jedan od najčešćih simptoma raka jajnika.

Bezrazložan umor i iscrpljenost

Gubitak daha i apetita, mučnina nepoznatog porekla i uzroka, kao i ekstremni umor, mogu biti ozbiljni znaci da se žena nalazi u nekom stadijumu raka jajnika. Više od 80% žena doživi barem jedan od simptoma karcinoma jajnika nekoliko meseci pre nego što se dijagnostikuje.

Jedna od vaznih cinjenica koje treba znati o karcinomu jajnika jeste i genetska predispozicija i da se priblizno izmedju 15%-20% karcinoma jajnika razvija pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA 2 gena. Nasledne BRCA mutacije mogu ukazati na povećan rizik od nastanka raka jajnika i raka dojke za direktne ženske srodnike testirane osobe sa pozitivnim nalazom. Ukoliko se kod zdrave zene potvrdi mutacija spomenutih gena , to ne mora da znaci da ce se razviti karcinom, ali s obzirom na visi rizik ovo saznanje ukazuje na ucestalije redovno pracenje i preventivno delovanje.

Utvrđivanje statusa BRCA gena je važno zbog potencijalnog rizika od bolesti, a kod obolelih zena rezultat testa moze biti od odlucujuce vaznosti pri izboru terapije. Zato je, zarad mogućnosti optimalnog lečenja,i vaznosti da se u tom trenutku nista ne propusta, znacajno da se odmah nakon dijagnoze raka jajnika sprovede testiranje na mutacije BRCA gena .

Za rak jajnika trenutno jos nema adekvatnog „skreeninga“ , osim ranije navedenog uzorkovanja molekularnih markera kod sumnje na naslednu bolest, i zato je uocavanje ranih simptoma koji mogu ukazati na rak jajnika od velike vaznosti za rano otkrivanje bolesti, kada su i ishodi lecenja puno bolji.

Sve žene obolele od karcinoma jajnika, bez obzira da li su završile svoje lečenje ili su u procesu lečenja, od 4. avgusta mogu se besplatno informisati i dobiti savet o svojoj bolesti u online savetovalištu, koje je pokrenuto u saradnji sa Društvom Srbije za borbu protiv raka, i uz podršku Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Zakažite svoj termin telefonom na +381112656386, ili putem maila na serbca@ncrc.ac.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima